19-jarige Joshua Tarling grijpt de macht met indrukwekkende tijdrit in Sluis

RenewiTour-4

Joshua Tarling (INEOS-Grenadiers) heeft donderdag de tweede rit in de Renewi Tour gewonnen. De 19-jarige Brit verpulverde in de individuele tijdrit in Sluis de tegenstand en was respectievelijk 14 en 18 seconden sneller dan de Belgen Tim Wellens en Yves Lampaert. Tarling neemt in het algemeen klassement de leiderstrui over van Jasper Philipsen.

De Nederlander Daan Hoole ging in de vestingstad Sluis vroeg van start en zette de eerste richttijd neer. Voormalig wereldkampioen Tobias Foss en de Deense hardrijder Mikkel Bjerg kwam dicht in de buurt, maar beten hun tanden stuk op de Nederlander van Lidl-Trek.

Tim Wellens, tweevoudig eindwinnaar van de Renewi Tour, dook wel onder de chrono van Hoole. De kopman van UEA Team Emirates was maar liefst negen seconden sneller. Lang kon Wellens echter niet genieten van de hot seat.

De 19-jarige Joshua Tarling werd na zijn bronzen medaille op het WK tijdrijden in Glasgow naar voren geschoven als één van de topfavorieten. De jonge Brit bevestigde op een indrukwekkende manier. Tarling pitste nog eens veertien seconden van Wellens’ toptijd.15:05 over 13.6 km, goed voor een gemiddelde van 54,099 km/uur.

De Belgen Yves Lampaert, Jasper Stuyven en Florian Vermeersch reden een uitstekende tijdrit, maar werden respectievelijk derde, vierde en vijfde. Leider Jasper Philipsen werd 35e op 48 seconden van de winnaar.

In het algemeen klassement neemt Tarling de leiderstrui over van Philipsen. Wellens, Lampert, Stuyven en Asgreen vervolledigen de top vijf. Ook in het Teamleader puntenklassement en Ethias jongerenklassement is Tarling de nieuwe leider. Ludovic Robeet mag vrijdag voor de tweede dag op rij aantreden in de leiderstrui van het Super 8 strijdlustklassement.

Vrijdag staat de koninginnenrit geprogrammeerd. Vanuit Aalter trekt het peloton naar Geraardsbergen voor een etappe van 171,2 km. In deze etappe zitten de beklimmingen van de Edelare, Leberg, Berendries, Tenbosse, tweemaal de Bosberg, Onkerzeleberg en de Denderoordstraat en driemaal de Muur van Geraardsbergen.

Tarling: ‘Even gepanikeerd’

Joshua Tarling was in de wolken met zijn eerste WorldTour-zege en deelde na de podiumceremonie zijn bloemen uit aan zijn vriendin en zijn mama. “Dit is echt crazy”, glunderde de 19-jarige Brit. “Het team heeft me geweldig gesteund, ik ben heel blij dat ik het hier kan afmaken.”

“Even dacht ik dat ik te snel gestart was en toen ik de tussentijd hoorde, panikeerde ik. Omdat het een korte tijdrit was, heb ik daarna de gashendel helemaal opengedraaid.”

Tarling bleef er opvallend kalm bij. Over klassementsambities wilde hij nog niet praten. “We bekijken het van dag tot dag. Of ik goed voor de dag kan komen in de Vlaamse Ardennen? Dat zullen we morgen zien. Binnen de ploeg kunnen we sowieso nog verschillende troeven uitspelen.”

Deel dit bericht