Afscheidnemende De Ketele voert topdeelnemersveld aan

1600900deketele0911

In het stadhuis van Gent is de 80ste editie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent officieel voorgesteld. Viervoudig eindwinnaar Kenny De Ketele rijdt volgende week zijn laatste Gentse zesdaagse en zal uitvoerig in de bloemetjes gezet worden. De Ketele en zijn ploegmaat Robbe Ghys krijgen in het Kuipke concurrentie van onder meer Iljo Keisse en Mark Cavendish en van de regerende olympische, wereld- en Europese kampioenen ploegkoers. Bashir Abdi – Europees recordhouder op de marathon, olympisch bronzenmedaillewinnaar én trotse Gentenaar – zal op dinsdag 16 november het startschot geven van de 80ste Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent.

ABSOLUTE TOPAFFICHE EN BASHIR ABDI GEEFT STARTSCHOT

Na een gedwongen jaartje afwezigheid wegens de coronapandemie zal het Kuipke van dinsdag 16 tot en met zondag 21 november weer helemaal vollopen voor wielerspektakel van de bovenste plank. “We zijn fier dat we ook voor deze 80ste editie weer een schitterend programma hebben kunnen in elkaar steken met tal van absolute toppers van het pistewerk”, aldus Christophe Sercu en Christophe Impens, de organisatoren van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent. “Met Iljo Keisse (7x), Kenny De Ketele (4x), Jasper De Buyst (2x), Michael Morkov (2x), Mark Cavendish (1x) en Robby Ghys (1x) staan er zes ex-winnaars aan de start, samen goed voor 17 overwinningen in Gent. Daarenboven zijn we enorm verheugd dat Bashir Abdi dinsdagavond het startschot komt geven.”

11 BELGEN + OLYMPISCHE, WERELD- ÉN EUROPESE KAMPIOENEN

De Ketele/Ghys – die vorige maand op het WK in Roubaix brons wonnen in de ploegkoers – zijn de titelverdedigers in Gent. Keisse vormt een Belgisch-Brits duo met Cavendish en De Buyst rijdt met de Duitser Roger Kluge. Daarnaast komen er nog zeven Belgen in actie in de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent: Otto Vergaerde/Jules Hesters en Fabio Van den Bossche/Lindsay De Vylder zijn twee volledig Belgische duo’s. Gerben Thijssen is gekoppeld aan de Italiaan Michele Scartezzini, Jonas Rickaert aan de Zwitser Silvan Dillier en de jonge Tuur Dens – die op het WK in Roubaix zilver pakte in de scratch – aan de ervaren Deen Marc Hester.

Dé Denen om naar uit te kijken in Gent zijn Michael Morkov en Lasse Norman Hansen. Zij zijn de regerende olympische en wereldkampioenen in de ploegkoers. Ook de regerende Europese kampioenen ploegkoers, de Nederlanders Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip, tekenen volgende week present in het Kuipke. Roy Pieters/Maikel Zijlaard is het tweede Nederlandse duo in koers en tot slot is er nog de Frans-Deens combinatie Morgan Kneisky/Matias Malmberg. De 34-jarige Kneisky is meervoudig ex-wereldkampioen ploegkoers. Op de slotdag zullen Kneisky en De Ketele – die in december beiden hun fiets aan de haak hangen – uitvoerig in de bloemetjes gezet worden.

HULDIGING VAARTEN & D’HOORE

Ook op vrijdag en zaterdag zullen er huldigingen plaatsvinden in het Kuipke. Op vrijdagavond zwaait het Kuipke Michel Vaarten uit. De 64-jarige vice-olympisch kampioen op de kilometer tijdrijden van Montréal 1976 is door gezondheidsproblemen al anderhalf jaar niet meer actief op zijn geliefde derny, maar zal in het Gentse Kuipke een welverdiende ovatie krijgen. Sinds 1974 heeft Vaarten geen editie gemist: eerst als renner, later als coach en de laatste jaren als gangmaker. Nog op vrijdagavond vindt de tweede editie van de Memorial Patrick Sercu plaats, een ploegkoers ter nagedachtenis van de olympische kampioen op de kilometer tijdrijden van Tokio 1964 én elfvoudig winnaar en voormalig wedstrijdleider van de Gentse zesdaagse.

Zaterdagavond zijn de spotlights gericht op Jolien D’hoore. De leading lady van het Belgische (baan)wielrennen stopte vorige maand na een heroïsche Parijs-Roubaix met profwielrennen. Voor haar schitterende carrière – met als hoogtepunt olympisch brons in het omnium op de Spelen van 2016 in Rio – zal D’hoore in Gent uitgebreid gehuldigd worden. In 2011 zorgde de toen 21-jarige Oost-Vlaamse mee voor een primeur in het Kuipke, want ze nam toen deel aan de eerste vrouwenkoers tijdens de Gentse Zesdaagse.

MINERVA LADIES TROPHY, AVS-CUP U23 & G-WIELRENNEN

Tegenwoordig is een Gentse zesdaagse zonder race voor vrouwen ondenkbaar. De Minerva Ladies Trophy op zaterdagavond is een omnium bestaande uit een scratch, een temporace, een afvalling en een puntenkoers. Lotte Kopecky, de nieuwe vaandeldraagster bij de Belgische vrouwen en op het recente WK in Roubaix goed voor goud op de puntenkoers en zilver in het omnium en de afvallingskoers, start als topfavoriete. Shari Bossuyt, Katrijn De Clercq, Marith Vanhove en Aaike Cools zijn de andere landgenotes die in actie komen. De Deense Amalie Winther Olsen en de Nederlanders Marit Raaijmakers, Yuli van der Molen, Daniek Hengeveld en Amy Pieters zorgen voor internationale concurrentie. Ook op vrijdag rijden dezelfde vrouwen een puntenkoers.

Nog een vaste waarde in het programma van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent is de AVS-Cup voor U23-renners. Gianluca Pollefliet/Noah Vandenbranden, Siebe Deweirdt/Brent Van Mulders, Jakov Beirlaen/Arthur Senrame, Yorick Slaets/Michiel l’Eau en Jasper Bertels/Inias Leten zullen het in deze ‘toekomstzesdaagse’ opnemen tegen leeftijdsgenoten uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Zwitserland, Nederland, Duitsland en Italië.

Ook de integratie van G-wielrennen in het programma van de zesdaagse, in samenwerking met Sport Vlaanderen en Parantee/Psylos, is een jaarlijkse traditie. Net als bij de vorige edities zullen ook nu Belgiës beste Paralympiërs – Ewoud Vromant, Diederick Schelfhout, Niels Verschaeren en de vrouwentandem met Griet Hoet en Anneleen Monsieur – het beste van zichzelf geven in het Kuipke. Op woensdagavond nemen de Belgen het op tegen internationale kleppers uit Groot-Brittannië: Ben Watson, Finn Graham, Matt Robertson en Blaine Hunt.

JAN DESMARETS ONTWERPT TROFEE

Alle eindlaureaten van de 80ste Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent mogen een schitterende en exclusieve trofee, ontworpen door Jan Desmarets, in ontvangst nemen. Deze 60-jarige West-Vlaamse beeldhouwer, wonende in Zomergem, is ook bekend van grote kunstwerken die te bewonderen zijn in publieke ruimtes in België, Nederland en Duitsland.

TICKETS & COVID SAFE TICKET

De 80ste editie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent vindt plaats van dinsdag 16 tot en met zondag 21 november en is op enkele allerlaatste plaatsjes na helemaal volzet. De laatste zitplaatsen zijn nog te koop via Uitbureau en via deze website (klik hier voor meer info >>). Voor bedrijven en hun medewerkers of klanten zijn er nog enkele VIP-mogelijkheden beschikbaar. Aan de ingang van het Kuipke zal aan iedere aanwezige een geldig Covid Safe Ticket gevraagd worden om toegang te krijgen tot de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent.

6 DAGEN LIVE

Wie er niet kan bij zijn in ‘t Kuipke kan dit jaar ook elke dag alles live vanuit de zetel op tv volgen. Dankzij een nieuwe samenwerking met Proximus hoef je via Proximus Pickx+ van dinsdag tot en met zaterdag niets te missen van de actie. Op zondag kan je naar goede gewoonte de finale van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent live bekijken via Sporza op één.

Deel dit bericht