Alvarado is modderkoningin in Niel

CYCLOCROSS SUPERPRESTIGE JAARMARKTCROSS NIEL

Ceylin del Carmen Alvarado heeft in de Jaarmarktcross haar favorietenrol waargemaakt. In de modderpoel van Niel ploeterde de Nederlandse de concurrentie op een hoopje. Aniek van Alphen en Annemarie Worst vervolledigden het podium.

Wat een vettige cross! De regenval van de voorbije dagen had het parcours in Niel omgetoverd tot één grote modderpoel. Van bij de start was het ploegen en ploegen, rensters zakten tot boven hun enkels in de modder. Voor Annemarie Worst en Anna Kay leverde het nog wat extra miserie op. De Nederlandse en Britse maakten namen na een knieval al in de eerste ronde een modderbad.

Sportief waren nog voor het einde van de eerste ronde de kaarten geschud. De snelste start was voor Marie Schreiber, maar de Luxemburgse moest al snel het hoofd buigen voor een ongenaakbare Ceylin del Carmen Alvarado.

De Nederlandse had veel minder moeite met de bruine smurrie en reed de concurrentie op een hoopje. Na amper twee rondes – halfweg cross – zette ze de tegenstand al op meer dan een minuut.

De strijd om de tweede plaats bracht meer spanning. Halfweg cross maakten nog vijf rensters aanspraak op het podium. Sanne Cant voelde zich in Niel duidelijk in haar sas in de modder en streed mee voor de ereplaatsen. De Belgisch kampioene reed finaal als vijfde over de streep, haar beste resultaat van het seizoen.

Annemarie Worst leek lange tijd the best of the rest te worden, maar maakte in het tweede deel van de wedstrijd te veel foutjes en moest tevreden zijn met de derde plaats. Ploeggenote Aniek van Alphen herstelde goed van een slechte start snoepte Worst in de slotronde nog de tweede podiumplaats af.

Alvarado: ‘Zwaar maar toch genoten’

“Het was een zware en trage wedstrijd”, reageerde winnares Ceylin del Carmen Alvarado. “Het had meer weg van stoempen en kruipen op de fiets. Glijden en niet zien waar je rijdt. Het was hopen dat je de sporen waarin je belandde, kon vasthouden. De afdaling reed ik zelfs met dichtgeknepen billen. Toch heb ik genoten van deze wedstrijd. Ik had al heel snel een kloofje. De enige keuze was om daarna door te gaan. In de laatste ronde kon ik zelfs even op reserve rijden. Ik ben heel blij met hoe het gelopen is.”

Van Alphen: ‘Heb Alvarado niet gezien’

Aniek van Alphen toonde zich een gelukkige tweede. “Na een slechte start kwam ik beter in mijn ritme. De andere rensters maakten meer foutjes, ik bleef foutloos en kon mijn ritme vasthouden. Die tweede plek doet veel deugd. Ook zonder balken kan ik dus podium rijden en daar ben ik wel trots op. Alvarado? Die heb ik vandaag niet gezien. Dat toont aan hoe sterk ze was. Met een betere start had ik ze misschien een rondje kunnen volgen.”

Worst: ‘Te veel foutjes gemaakt’

Na haar derde plaats bleef Annemarie Worst met gemengde gevoelens achter. “Ik heb gewoon te veel foutjes gemaakt. Soms moest je geluk hebben dat je het goede spoor kon vinden, door de diepe plassen zag je ze gewoon niet liggen. Hoe zwaar het was? Heel heel zwaar. Op dit parcours kon je geen versnellingen maken en dan krijg je een slome cross. Ik hou meer van die tempoversnellingen, dat was vandaag niet mogelijk.”

Deel dit bericht