Alvarado wil bevestigen in Herentals, maar: ‘Ik wil ook niet meteen te hard van stapel lopen’

alvarado0402
Na de Azencross in Loenhout en de GP Sven Nys in Baal wordt op woensdag 5 januari in Herentals het derde gerecht van het copieuze kerstmenu van de X²O Badkamers Trofee geserveerd. In de tweede editie van Herentals Crosst hoopt Ceylin Alvarado haar goede vorm van nieuwjaarsdag te bevestigen.

Een jaar geleden boekte Ceylin Alvarado in Herentals één van haar tien overwinningen, dit seizoen moet de Nederlandse kampioene haar rekening nog openen. Na haar knappe tweede plaats op nieuwjaarsdag in de GP Sven Nys zakt ze met goede moed naar Herentals af. “Aan de cross in Baal heb ik een positief gevoel overgehouden”, vertelt de renster van Alpecin-Fenix. “De prestatie die ik daar heb neergezet is stiekem toch een klein bewijsje dat het niet weg is. Maar uiteindelijk was Lucinda (Brand, nvdr.) net iets sterker.”

Voor Alvarado was de tweede plaats in Baal nog maar de derde podiumplek van het seizoen, nadat ze eerder in de CAPS Urban Cross in Kortrijk en de wereldbekerwedstrijd in Zonhoven tweede en derde was geworden. De wereldkampioene van 2020 houdt de voetjes dan ook op de grond.

“Ik wil vooral niet meteen te hard van stapel lopen”, aldus Alvarado. “Daarvoor is mijn seizoen te wisselvallig. Ik probeer gewoon het goede mee te nemen naar de volgende wedstrijd en het slechte achter mij te laten. De wedstrijd in Hulst heb ik geschrapt om mijn rug een dagje extra te ontlasten en zo goed mogelijk naar de volgende wedstrijd toe te leven. Als het seizoen wat minder loopt, dan is zo’n keuze sneller gemaakt.”

“Heel tof parcours”

In de eerste editie van Herentals Crosst rekende Alvarado in een Nederlandse driestrijd af met Lucinda Brand en Denise Betsema. “Ik vind het een heel tof parcours met voldoende afwisseling. De looppassage op de Skiberg is zwaar. Ik ga niet zeggen dat ik er echt naar uitkijk, maar ik vind het ook helemaal niet erg. Daarnaast heb je nog een aantal technische passages en stroken waarop je op kracht het verschil kan maken. Voor iedereen is er dus wel wat wils.”

Alvarado zakt dan wel met een goed gevoel naar Herentals af, met 15 overwinningen is Brand opnieuw de favoriete. “Het wordt lastig om haar te kloppen”, beseft Alvarado. “Het is een concurrente die van alle markten thuis is en op dit moment is ze gewoon heel sterk. De vorm van de dag zal belangrijk zijn.”

In de Soudal Ladies Trophy is de rol van Alvarado overigens nog niet uitgespeeld. Na vier van de acht manches staat ze momenteel derde op 2:38 van leidster Denise Betsema. Wereldkampioene Brand is tweede op 48 seconden van de Texelse.

Kortere omloop

Het parcours van de tweede editie van Herentals Crosst is ingekort van 3,5 naar 2,7 kilometer. “Na de eerste technische passage door het bos en de materiaalpost is er een lus uitgeknipt”, legt Erwin Vervecken van organisator Golazo uit. “Verder op het parcours is ook de lus tussen de twee vijvers uit het parcours gehaald.”

Net zoals vorig jaar blijft de befaamde Skiberg de scherprechter. Alleen wordt de beklimming nu in omgekeerde volgorde aangedaan. “De renners zullen eerst naar boven moeten lopen. Na de afdaling volgt dan de beklimming op de fiets. Hoe dan ook, de eigenheid van de wedstrijd blijft behouden. We krijgen opnieuw een zware cross.”

Duel Aerts-Iserbyt

In de X²O Badkamers Trofee is het uitkijken naar het duel tussen leider Toon Aerts en Eli Iserbyt. Na de GP Sven Nys is de kloof teruggebracht tot 1:20. Knabbelt de West-Vlaming in Herentals nog wat meer van zijn achterstand weg of breidt Aerts zijn voorsprong opnieuw wat uit?

In de Trimetal Rookie Trophy heeft Thibau Nys na zijn zeges in Loenhout en Baal de strijd om de eindzege helemaal opengegooid. Wereldkampioen Pim Ronhaar blijft aan de leiding, maar zag in één week tijd zijn voorsprong slinken tot 1:33. Spanning verzekerd!

Deel dit bericht