Antwerp Marathon beleeft zondag recordeditie met meer dan 12.500 deelnemers

Golazo
Golazo

Op zondag 22 oktober vindt de derde editie van de Antwerp Marathon plaats. Met nu al meer dan 12.000 ingeschreven lopers, meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, wordt het sowieso een recordeditie. De deelnemers vertrekken aan de Droogdokkenweg, finishen aan het MAS en kunnen kiezen uit drie afstanden: marathon, halve marathon en 8 km. Online inschrijven kan nog tot en met zaterdag.

De halve marathon is met ruim 7250 deelnemers de populairste afstand, zo’n 3250 lopers wagen zich aan de mythische 42,195 km van de marathon en de nieuwe afstand van 8 km is goed voor 1500 inschrijvingen. Net zoals de voorbije jaren mogen de deelnemers zich verheugen op een uitbundige loopsfeer in een unieke setting.

Eyecatchers en animatiepunten

Het parcours van de marathon en halve marathon blijft, op de nieuwe startlocatie aan het Droogdokkenpark na, zo goed als ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Kort na de start wacht er met een passage aan het Havenhuis meteen een eerste hoogtepunt. Daarna gaat het via de Kaaien, langs Het Steen, richting de Antwerpse binnenstad. Ter hoogte van Het Zuid splitsen de wegen voor de halve en volledige marathon.

De marathonlopers lopen verder zuidwaarts tot in Hoboken en vatten het tweede deel van hun 42,195 km lange tocht aan met een passage langs de bekendste begraafplaats van Antwerpen, het monumentale Schoonselhof. Ook het Olympisch Stadion op het Kiel, Antwerp Expo, het Groen Kwartier en Zurenborg liggen op de route die de marathonlopers terug richting stadscentrum leidt. De halvemarathonlopers pikken terug in ter hoogte van Antwerp Expo.

In het centrum volgen de eyecatchers elkaar snel op: het Centraal Station, de Meir, de Boerentoren, de Groenplaats met zicht op de kathedraal, de Grote Markt met Brabo en het stadhuis, …

De doortochten op de Meir en de Grote Markt zullen ongetwijfeld voor een spreekwoordelijk duwtje in de rug zorgen: de bekende winkelstraat is voor de Antwerp Marathon omgetoverd tot de AG Cheering Lane en voor het stadhuis zullen dankzij Port of Antwerp-Bruges supportersboodschappen voor de deelnemers geprojecteerd worden. Onderweg zijn er meer dan 30 animatiepunten. Daarna is het niet ver meer naar de finish aan het MAS, waar ook de 8 km-lopers zullen finishen na hun run door het stadscentrum.

Na de aankomst kan iedereen in de Port of Antwerp-Bruges Photobooth een unieke finishfoto laten maken. Recupereren van de sportieve inspanning kunnen alle lopers in de massagestand van VoltaNatura.

Snelle marathon, met Koen Naert als pacer

De favorieten voor de marathon? Daarvoor wordt gekeken naar een selectie van Afrikaanse toplopers. De Ugandees Felix Chemongesi (30) heeft een persoonlijke besttijd van 2:05:12. Ook de Kenianen John Langat (30, 2:07:11) en Vincent Rono (33, 2:07:10) zullen in Antwerpen een gooi naar de overwinning doen. Langat won eerder al de marathon van Nice, Rono was in 2022 de beste in de marathons van Tel Aviv en Dhaka. Hun jonge landgenoten Noah Tirop (25) en Brian Kimurgor (23) maken hun debuut op de marathon.

Ook enkele bekende gezichten van bij ons zullen zondag hun opwachting maken op de derde editie van de Antwerp Marathon. Zo zullen Antwerps schepen van de Haven Annick De Ridder en presentatrice Erika Van Tielen aan de start van de halve marathon staan.

Koen Naert, Europees kampioen op de marathon in 2018, komt zondag als tempomaker aan de start van de marathon. De West-Vlaming, die zich voorbereidt op de marathon van New York op 5 november, zal de Afrikaanse toppers pacen tot en met kilometer 20. “Mijn persoonlijk hoogtepunt dit jaar was uiteraard de marathon in Rotterdam. Ook in Antwerpen groeit het deelnemersveld sterk, dus wie weet wat voor tijden worden hier in de toekomst neergezet? Hopelijk kan ik zondag al een klein steentje bijdragen door de lopers naar een straffe tijd te pacen.”

‘Sportober’

Antwerps schepen van Sport Peter Wouters is er zondag bij als supporter. “Oktober is een echte marathonmaand, maar het is in Antwerpen ook weer een maand vol beweging en beleving dankzij een festival van (top)sportevenementen. Na het WK turnen en de European Open tennis sluiten we ‘Sportober’ af met een fantastische headliner die de hartslag- en decibelmeter flink de hoogte doet ingaan. En dat allemaal op een immens en bijzonder fraai podium: ‘t Stad en haar verzameling aan landmarks”, zegt Wouters.

Veiligheid staat voorop

Om de veiligheid op het evenement zoveel mogelijk te garanderen, wordt – zoals momenteel overal op het openbaar domein – de waakzaamheid bij politie, security en stewards verhoogd. Bovendien bestaat de kans dat sporttassen en rugzakken gecontroleerd zullen worden. De organisatie van de Antwerp Marathon weet hoe belangrijk droge en warme kledij voor een loper is na de aankomst, maar vraagt alle deelnemers om het aantal spullen te beperken, zoveel mogelijk tassen bij familie of vrienden te laten bewaren en rekening te houden met eventuele langere wachttijden aan de bewaarplaats.

Deel dit bericht