Baloise Belgium Tour doorkruist de 3 gewesten, van Beringen over Durbuy tot Brussel

Golazo
Golazo

Van 12 tot 16 juni vindt de 93ste editie van de Baloise Belgium Tour plaats. Het wordt opnieuw een echte Belgische wielerronde, met start- en aankomstplaatsen in de drie gewesten. Een tijdrit in Beringen is de opener van de vijfdaagse etappekoers uit de UCI ProSeries. De slotrit start op de Heizelvlakte en finisht aan het Atomium in Brussel. Negen UCI WorldTeams hebben hun deelname aan de Baloise Belgium Tour reeds bevestigd.

Visma-Lease a Bike, Alpecin-Deceuninck, Soudal-Quick Step, Lidl-Trek, Intermarché-Wanty, Decathlon-AG2R, dsm-firmenich-PostNL, Arkea-B&B Hotels en Movistar. Dat zijn de negen UCI WorldTeams die volgende maand zullen meestrijden in de Baloise Belgium Tour. Ook UCI ProTeams als Lotto Dstny, Uno-X, Israel-Premier Tech en Flanders-Baloise zullen niet ontbreken. Op rennersnamen is het nog even wachten.

Op dinsdagavond 11 juni tussen 17u30 en 18u30, vindt op het Marktplein in Beringen de officiële ploegenpresentatie plaats van de 93ste Baloise Belgium Tour. De Limburgse mijnstad is daags nadien ook het decor voor de openingsrit, een 12 km lange individuele tijdrit. In het voorprogramma zullen ook de renners van Special Olympics het beste van zichzelf geven op het tijdritparcours.

De tweede etappe, op donderdag 13 juni, is een rit in lijn van het Oost-Vlaamse Merelbeke naar het West-Vlaamse Knokke-Heist. In de meest oostelijke kustgemeente van het land krijgen de sprinters een uitgelezen kans om hun snelle benen te tonen op De Wandelaar, een klassieke aankomstplaats in de Baloise Belgium Tour. Op vrijdag 14 juni is Turnhout de startplaats van de derde rit. Van de Antwerpse Kempen gaat het naar Vlaams-Brabant, met finish in Scherpenheuvel-Zichem en onderweg enkele Hagelandse hellingen.

APOTHEOSE AAN HET ATOMIUM

De koninginnenrit wordt op zaterdag 15 juni in de provincie Luxemburg gereden, met Durbuy als hotspot van de etappe. De start wordt gegeven aan Le Sanglier des Ardennes, de aankomst ligt nabij Greenfields Durbuy. Met vijf keer de beklimming van de Champs des Hêtres, de Côte de Petite-Somme, de Côte de Hermanne, de Côte Grand Houmart en vooral de Mur de Durbuy zal het klassement grondig door elkaar geschud worden.

De ontknoping van de Baloise Belgium Tour volgt op zondag 16 juni met een etappe in en om Brussel. De Esplanade voor het Atomium is het majestueuze decor voor de eindsprint. De eindwinnaar mag de paarskleurige Baloise-leiderstrui omgorden. Ook de winnaars van het Ladbrokes Puntenklassement, het Super 8 Strijdlustklassement en het X²O Badkamers Jongerenklassement zullen op eindpodium gehuldigd worden.

Net als vorig jaar valt de slotrit van de Baloise Belgium Tour in Brussel samen met de BXL Tour, een inclusieve fietshappening waarbij je onze hoofdstad kan (her)ontdekken over een verkeersvrij parcours van 40 km, met aankomst aan het Atomium. Meefietsen in de BXL Tour en daarna de profs aan het werk zien in de Baloise Belgium Tour – met liefst vijf passages van het peloton aan het Atomium – zijn de perfecte ingrediënten voor een leuke uitstap naar Brussel op 16 juni!

Christophe Hamal, CEO van Baloise: “Met ritten in Vlaanderen, Wallonië en Brussel is de Baloise Belgium Tour op-en-top Belgisch. We inspireren mensen over het hele land en zetten ze in beweging. Daar doen we het voor! Bovendien kunnen ook de niet-professionele fietsers hun hart ophalen tijdens de BXL Tour op zondag 16 juni. Op die manier inspireren we over het hele land supporters en fietsers.”

VEILIGHEIDSRAPPORT

Veiligheid is zoals altijd een topprioriteit voor organisator Golazo. “De Baloise Belgium Tour staat bekend om zijn innovatie op het gebied van veiligheid”, zegt koersdirecteur Jan Nys. “Dit jaar heeft de Baloise Belgium Tour in samenwerking met Safe Cycling een veiligheidsrapport opgesteld dat voorafgaand aan de race naar de teams wordt gestuurd. Safe Cycling maakte een uitgebreide analyse van het parcours en heeft voorstellen aangedragen om potentiële gevaren te beveiligen. Zo zetten we stappen om de wielersport voortdurend veiliger te maken.”

PRAKTISCHE INFO BALOISE BELGIUM TOUR 2024:

Rittenschema:

• dinsdag 11 juni – ploegenpresentatie in Beringen
• woensdag 12 juni – Rit 1: tijdrit in Beringen (12 km)
• donderdag 13 juni – Rit 2: Merelbeke – Knokke Heist (185,5 km)
• vrijdag 14 juni – Rit 3: Turnhout – Scherpenheuvel Zichem (188,2 km)
• zaterdag 15 juni – Rit 4: Durbuy – Durbuy (177,1 km)
• zondag 16 juni – Rit 5: Brussel – Brussel (186,1 km)

Deelnemende teams:

UCI WorldTeams: Alpecin-Deceuninck, Arkea-B&B Hotels, Decathlon AG2R La Mondiale Team, Intermarché-Wanty, Lidl-Trek, Movistar Team, Soudal-Quick Step, Team dsm-firmenich Postnl, Team Visma | Lease a Bike
UCI ProTeams: Bingoal WB, Israel-Premier Tech, Lotto Dstny, TDT-Unibet, Team Flanders-Baloise, Team Novo Nordisk, Team Polti Kometa, TotalEnergies, Uno-X Mobility
UCI Cyclo-Cross ProTeams: Baloise Trek Lions, Pauwels Sauzen-Bingoal
UCI Continental Teams: Beat Cycling Club, Philippe Wagner / Bazin, Tarteletto-Isorex, Völkerwessels Cycling Team

Live op tv:

De Baloise Belgium Tour 2024 is live te volgen op Sporza, Tipik en Eurosport.

Deel dit bericht