Bijna 5000 lopers genieten zondag van ENGIE Dwars door Brugge, de klassieker onder de stadslopen

2022 - Dwars door Brugge (230)

Op zondag 7 mei staat met ENGIE Dwars door Brugge een van de oudste en mooiste stadslopen van het land op de kalender. De 42ste editie van deze oerklassieker pakt opnieuw uit met een prachtig stadsparcours van 15 km. Ook een 5 km en een Kids Run van 1 km maken deel uit van het programma. Er worden zowat 5000 deelnemers aan de start verwacht. Online inschrijven kan nog tot en met zaterdag, zondag ter plaatse inschrijven is ook mogelijk.

De start van de 15 km wordt om 11u gegeven op het plein onder de Balkonrotonde. Het parcours kronkelt vervolgens door hartje Brugge langs bekende straten en pleinen als Het Zand, de Steenstraat, de Grote Markt, de Burg, de Rozenhoedkaai en de Dijver. Voor het tweede jaar op rij lopen de deelnemers ook door het prachtige Minnewaterpark. De finish ligt op Domein Ter Groene Poorte in de Spoorwegstraat.

De deelnemers aan de 5 km gaan om 10u15 van start nabij het Begijnhof in de Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat, ter hoogte van het Minnewater. Net als de lopers van de 15 km finishen ook zij bij Ter Groene Poorte. Wie inschrijft voor de 5 km kan er ook voor kiezen om de afstand in duo af te leggen, in het gezelschap van een partner, vriend of collega. Tijdens de CM-Duorun mag je dat samen lopen heel letterlijk nemen, want de lopers van elk duo zijn aan elkaar verbonden met een buddyline. Vorig jaar stond dit concept voor het eerst op het programma van ENGIE Dwars door Brugge en ook deze editie belooft die CM-Duorun weer voor veel plezante en hartelijke reacties te zorgen.

Speciaal voor kinderen tussen 4 en 12 jaar is er de Kids Run. Op een traject van 1 km mogen zij zich zondag al eerste uitleven. Het startschot voor hen weerklinkt om 9u45.

Franky Demon, schepen van Sport Brugge: “Het moment van de waarheid komt dichterbij. Ondertussen zijn bijna 5.000 mensen ingeschreven voor Dwars door Brugge en dat kan ik als schepen van Sport alleen maar toejuichen. Onder dat aantal ook de 130 mensen die zich inschreven voor ons traject ‘Op naar Dwars door Brugge’. In samenwerking met de studenten van Howest stoomde onze Sportdienst een ruime groep klaar van mensen die Dwars door Brugge als een uitdaging zagen, onder wie ook diabetici, g-sporters, medewerkers van het Concertgebouw en een grote groep kinderen. Dwars door Brugge is een loopevent voor iedereen, van getrainde atleten tot ‘Start 2 Runners’, van jong tot oud. Het grote aantal deelnemers laat bovendien zien dat Dwars door Brugge thuis is in onze stad. Onze historische binnenstad biedt een prachtig décor voor deze wedstrijd en zorgt voor een sfeer die je nergens anders proeft.”

Naar een inclusief en duurzaam evenement

ENGIE Dwars door Brugge maakt deel uit van de ENGIE Running Tour, de verzameling van de mooiste stadslopen van ons land. “Als title partner van de Running Tour wil ENGIE zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om deel te nemen”, legt Thierry Saegeman, CEO van ENGIE Belgium, uit. “Iedereen is welkom op de Running Tour: jongeren en volwassenen, met of zonder beperking, atleet of gelegenheidsloper. Wij vinden het belangrijk om zo veel mogelijk mensen met verschillende achtergronden te betrekken bij dit mooie evenement en hen energie te geven om grootse dingen te doen!”

Bovendien zal de organisatie van alle stadslopen onder impuls van ENGIE een stuk duurzamer worden. Via een ecologisch charter staat respect voor de omgeving van het parcours centraal. Zo worden deelnemers onder andere aangemoedigd om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen en wordt er tijdens de loopwedstrijd zoveel mogelijk milieuvriendelijk materiaal gebruikt, zoals onder andere herbruikbare bekers bij de bevoorradingen.

ENGIE Dwars door Brugge is na de ENGIE 10 Miles de Charleroi (12 maart) en de ENGIE Knokke Run (1 mei) de derde manche van de ENGIE Running Tour 2023. Nadien volgen nog stadslopen in Gent (21 mei), Tessenderlo (10 juli), Namen (10 september), Mechelen (24 september) en Hasselt (8 oktober).

PRAKTISCHE INFO ENGIE DWARS DOOR BRUGGE 

Programma zondag 7 mei 2023:

  • Vanaf 8u30: afhalen deelnamepakket
  • 9u45: Kids Run 1 km (voor 4 tot 12-jarigen)
  • 10u15: ENGIE Dwars door Brugge 5 km
  • 10u20: CM-Duorun
  • 11u: Engie Dwars door Brugge 15 km

Locatie:

  • Afhalen borstnummer, kleedkamers en bewaarplaats sporttassen: campus Ter Groene Poorte, Spoorwegstraat 14, Brugge
  • Start Kids Run en 15 km: Balkonrotonde (100m van campus Ter Groene Poorte)
  • Start 5 km: Minnewater – Prof. Sebrechtsstraat (900 m van campus Ter Groene Poorte)
  • Aankomst alle afstanden: Spoorwegstraat

Deel dit bericht