Brand ploetert naar knappe zege in Brussel

Belga
Belga

Lucinda Brand heeft de slotmanche van de X²O Badkamers Trofee gewonnen. Op een loodzwaar parcours won de Nederlandse kampioene de zesde editie van de Soudal Brussels Universities Cyclocross. Marion Norbert Riberolle eindigde na een knappe race op de tweede plaats. De derde podiumplek ging naar Manon Bakker.

Het eindklassement van de Soudal Ladies Trophy lag al sinds vorige week in een beslissende plooi, met Fem van Empel als overheersende eindwinnares. Toch zorgde de cross in Brussel nog voor een mooi slotstuk. Vooral het zware, technische parcours maakte de omloop zeer aantrekkelijk. Zo zorgde de eerste passage op een schuine, glibberige kant meteen voor een eerste hertekening van de kopgroep. Met name Denise Betsema ploegde vlot door de modder. Zij bouwde even een kleine voorsprong uit op de achtervolgers, maar onder impuls van Brand werd het gaatje snel dicht gereden.

De Nederlandse kampioene nam vervolgens ook de koppositie over, maar de concurrentie toonde zich taai op de Brusselse ondergrond. Ook Betsema, Bakker en Annemarie Worst namen om beurt de kans om de kopgroep te leiden. Bij het ingaan van de derde ronde waren er zelfs nog acht rensters bij het leidende groepje.

In die kopgroep had ook Norbert Riberolle haar plaats bemachtigd. Zij besloot om eens stevig door te trekken. Haar versnelling bleek zo verschroeiend dat enkel Brand het tempo kon volgen. Bij de achtervolgers streden Worst en Bakker om plaats drie.

Voorin hielden Brand en Riberolle lange tijd gelijke tred, maar in de voorlaatste ronde glipte Brand er toch vandoor. De Nederlandse bouwde haar voorsprong stelselmatig uit, al bleef Riberolle haar stinkende best doen om de leidster in het vizier te houden. Brand zwoegde en ploeterde echter toch naar een knappe overwinning. Riberolle kwam met opgeheven hoofd als tweede over de streep. Bakker won de strijd om plaats drie.

Deel dit bericht