Brussels Universities Cyclocross pakt uit met verrassend en gevarieerd parcours

amfitheatercover
De DVV Verzekeringen Trofee is zondag 6 januari al aan haar zevende manche van het seizoen toe en pakt voor de allereerste cross in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uit met een verrassend en uitdagend parcours. "Het wordt echt cross", voorspelt Rudy De Bie.

Een week voor in Europa de nationale kampioenschappen worden verreden zakt het veldritpeloton af naar Brussel voor een gloednieuwe cross: de Brussels Universities Cyclocross. Tussen de aula’s en de groene omgeving van de VUB en de ULB krijgt de veldrittop een verrassend en gevarieerd parcours voor de wielen geschoven.

“Het is een parcours dat volledig van nul af is opgebouwd”, vertelt Erwin Vervecken van Golazo. De drievoudige wereldkampioen tekende het parcours mee uit en verwacht dat de renners het wel zullen smaken. “Hier is nog nooit een cross geweest, er is nog nooit getraind. Als renner is het wel eens leuk om op een nieuwe omloop te rijden. Af en toe snakken ze toch naar een nieuwe uitdaging.”

Een uitdaging zal de Brusselse manche van de DVV Verzekeringen Trofee zeker worden. “Het wordt een echte cross met natuurlijke hindernissen”, voorspelt Rudy De Bie, die donderdag het parcours kwam controleren in naam van de Belgische Wielerbond.

GOLVEND PARCOURS

De start van de Brussels Universities Cyclocross ligt op een weg die de campus opsplitst in de VUB en de ULB. Na het startschot duiken de renners het veld in aan de Franstalige kant. Daar wacht een golvend parcours met veel hoogteverschil. “Eerst krijgen de renners een bosstrook voor de wielen geschoven waar naar boven en naar beneden zal gelopen worden”, aldus Vervecken.

Na een golvende graszone duiken ze via een spectaculaire afdaling richting het parcours op de campus van de VUB. “Eén van dé attractiepolen van de omloop. Bij de toppers zal hier allicht het verschil niet gemaakt worden, maar het is wel een afdaling waarin je je moet durven laten gaan. Renners die minder lef hebben, zullen naar beneden lopen.”

AMFITHEATER

Een tweede publiekstrekker is het ‘amfitheater’ van de VUB, een groene oase in treden waar de studenten tussen de lessen door even tot rust kunnen komen. Hier zullen de renners vier keer passeren: twee keer naar beneden en twee keer naar boven.

“Een cruciale strook op het parcours”, verwacht Vervecken. “Op deze trappenpartij kan wel eens de beslissing vallen. De afdalingen kan je zonder problemen op de fiets nemen, naar boven rijden wordt iets moeilijker. Daarvoor zijn de tredes waarschijnlijk net iets te hoog.” De toeschouwers die zondag naar Brussel afzakken zullen vanop de top van het ‘amfitheater’  het spektakel perfect kunnen volgen.

VERRASSENDE HINDERNIS

Via de materiaalpost gaat het daarna in gestrekte draf naar de aankomst. Al wacht er voor de finish nog één verrassende en spectaculaire hindernis, die bij de technisch vaardige renners in het veldritpeloton zeker in de smaak zal vallen. Wie deze passage als eerste overwint, is goed op weg om zich tot de eerste winnaar van de Brussels Universities Cyclocross te kronen.

Deel dit bericht