Ceylin del Carmen Alvarado heeft goede herinneringen aan Brussels Universities Cyclocross

alvarado0201
Ceylin del Carmen Alvarado reed op 1 januari naar een dominante overwinning in de GP Sven Nys. Winnen doet de Nederlandse dit seizoen intussen geregeld, maar pas begin 2019 stak ze voor het eerst haar handen in de lucht van een elitecross. Dat gebeurde in de toen gloednieuwe Brussels Universities Cyclocross. "Het zijn kleine dingen die de grote stap voorwaarts hebben ingezet", vertelt de 21-jarige Nederlandse. Zondag is Alvarado de grote favoriete om zichzelf op te volgen in Brussel in de voorlaatste manche van de DVV Verzekeringen Trofee en Sack Zelfbouw Ladies Trophy.

Alvarado was 20 toen ze een jaar geleden haar eerste zegeruiker pakte in de elitecategorie. “Dat was echt mooi”, vertelt de topfavoriete voor het WK bij de dames beloften. “Ik herinner me natuurlijk nog alles. Het ging vrij vlot. Het was een super gevoel om voor het eerst te winnen bij de elites.” Intussen zette de Rotterdamse een stevige stap vooruit. “Ik wist dat er met mijn jonge leeftijd nog vooruitgang in zat. Maar het was afwachten in welke mate ik vooruit zou gaan. Ik heb een goede zomer achter de rug, waarbij ik ook een nieuwe trainer onder de arm nam en hard werkte met het team. Het zijn kleine dingen die die grote stap voorwaarts hebben ingezet.”

Het parcours in de hoofdstad van België ligt Alvarado als gegoten. “Het is heel erg technisch, met enkele bochtjes waar je moeilijk door geraakt. Technisch gezien ben ik nu één van de beteren. Bij de jeugd heb ik daar heel veel tijd ingestoken waardoor het nu een wapen is geworden voor parcours als die in Brussel”, klinkt het bij de zelfverzekerde Alvarado. Het Nederlands kampioenschap is exact een week verwijderd op het moment dat Alvarado start in Brussel. “Die generale repetitie afwerken met een goed gevoel is belangrijk. De meeste dames die ik op het NK in Rucphen zal tegenkomen, zijn er immers ook in Brussel bij.”

VOS KOMT ERBIJ

Inderdaad, Alvarado zal zondag moeten afrekenen met haar landgenotes Lucinda Brand, Annemarie Worst en Yara Kastelijn. Zij bezetten op nieuwjaarsdag na Alvarado de plaatsen 2 tot en met 4 in de GP Sven Nys in Baal. In Brussel komt er nog een extra Nederlandse klepper aan de start, zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos. Van Belgische zijde tekent uiteraard ook regerend wereldkampioene Sanne Cant present.

In de Sack Zelfbouw Ladies Trophy is Alvarado ruim leider. Ze heeft 2 minuten en 6 seconden voorsprong op Worst. “Ik ben er echt mee bezig sinds Loenhout. Daar wilde ik tijd terugnemen op Worst. Dat lukte uiteraard aardig, met de leidersplaats als gevolg. In Baal wilde ik mijn voorsprong uitbreiden op Worst en co. Dat is ook goed gelukt. Daarom kan ik het in die laatste twee manches, in Brussel en Lille, iets rustiger aan doen. Om mijn voorsprong nog in te halen, zal je al heel hard moeten rijden (lacht). Ik ben er me van bewust dat de dames dit jaar voor het eerst evenveel prijzengeld krijgen als de mannen. Ik heb er een goed moment uitgekozen om mee te doen voor de eindzege, hé (lacht).”

Bij de mannen staat Eli Iserbyt stevig aan de leiding van de DVV Verzekeringen Trofee. Zondag mag de West-Vlaming een nieuw duel uitvechten met wereldkampioen Mathieu Van der Poel, die tweede staat op 4 minuten en 12 seconden. Daarna volgen Michael Vanthourenhout, Corné Van Kessel, Tim Merlier en Lars Van der Haar. Zij zullen allen van de partij zijn in Brussel.

Deel dit bericht