CM Urban Walk laat zondag meer dan 2500 wandelaars proeven van mijnwerkersleven in Beringen

Golazo
Golazo

Op zondag 2 juni zijn be-MINE en de mijncité van Beringen het decor voor een heel bijzondere CM Urban Walk. Op een parcours van 10 km wandelen de deelnemers langs en door 18 unieke locaties die stuk voor stuk met de oude steenkoolmijn verweven zijn. Onderweg mogen de wandelaars ook proeven van heerlijke Italiaanse en Turkse lekkernijen. Online inschrijven kan nog tot en met zaterdag. Het is de allereerste thematische Urban Walk. Voorbije edities vonden plaats in steden zoals Antwerpen, Brugge en Gent.

In deze CM Urban Walk staat het mijnwerkersleven centraal. De CM Urban Walk Beringen vertelt van A tot Z het mijnverhaal van Beringen, dat begin 20ste eeuw startte met de ontginning van de eerste steenkool en in 1989 eindigde met de sluiting van de mijn. Maar eigenlijk is het mijnverhaal nooit gestopt. Ook vandaag is de mijn nog erg aanwezig in Beringen: je kan niet naast de terrils kijken, je kan nog altijd de sfeer van de oude cité opsnuiven en dankzij be-MINE is het rijke industriële erfgoed bewaard gebleven en is een toeristische hotspot ontstaan met plaats voor shopping, duiken, zwemmen, klimmen, mountainbiken, …

Tijdens de CM Urban Walk Beringen wandel je langs en dwars door verrassende en unieke locaties van de multiculturele mijnstad Beringen: het pittoreske Kioskplein (de nostalgische parel van de mijncité), het oude Mijnstadion (waar Beringen FC in 1963-1964 vicekampioen van België werd), de Sint-Theodarduskerk (1 van de 5 mijnkathedralen van het Kempens steenkoolbekken), de Turbien (de elektriciteitscentrale van de voormalige steenkoolmijn) en andere voormalige mijngebouwen … Uiteraard staat ook de beklimming van de mijnterril op het programma.

Het belooft zondag een unieke belevingswandeling te worden waarbij je het mijnverleden kan beleven, zien en proeven. Ook letterlijk proeven, want de deelnemers zullen in Beringen onderweg kunnen genieten van Italiaanse en Turkse specialiteiten zoals cantuccini (amandelkoekje) en baklava.

Gedeputeerde van Toerisme en Erfgoed Igor Philtjens: “Voor dit event stellen we graag de betaal- en badzaal van de mijngebouwen open. Een goed bewaard stukje industrieel erfgoed dat een beklijvende indruk geeft van de werkplek van weleer van tienduizenden mijnwerkers. Zij hebben door hun noeste arbeid gezorgd voor welvaart in Limburg en hebben de basis gelegd voor de economische ontwikkeling van onze provincie. Vanaf 2025 kunnen bezoekers hier terecht in het mijnbelevingscentrum, het sluitstuk van de herbestemming van de Limburgse mijnen. We creëren een unieke erfgoedbeleving dat verleden, heden en toekomst verbindt. Ik nodig al de wandelaars zeker uit om in de toekomst nog eens terug te komen.”

Burgemeester Thomas Vints: “Ik kijk ernaar uit om zondag het startschot te geven van de allereerste CM Urban Walk in Beringen! Wandelaars mogen zich verwachten aan een uniek parcours dat hen onderdompelt in het Beringse mijnverleden én tegelijk meeneemt naar het Beringen van vandaag: een diverse en multiculturele stad waar voor jong en oud heel wat te ontdekken valt.”

De CM Urban Walk in de Mijncité is de derde manche van de CM Urban Walk Series 2024. De opener vond op 17 maart plaats in Mechelen en op 28 april was Oostende de place to be. In het najaar volgen er nog CM Urban Walks op zondag 15 september en zondag 1 december. De namen van de gaststeden worden binnenkort bekendgemaakt.

Deel dit bericht