Compleet programma 79ste Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent bekend

Illustration picture shows the last day of the Zesdaagse Vlaanderen-Gent six-day indoor cycling race at the indoor cycling arena 't Kuipke, Saturday 17 November 2018, in Gent. This year's edition takes place from November 13th until November 18th. BELGA PHOTO KRISTOF VAN ACCOM
Illustration picture shows the last day of the Zesdaagse Vlaanderen-Gent six-day indoor cycling race at the indoor cycling arena 't Kuipke, Saturday 17 November 2018, in Gent. This year's edition takes place from November 13th until November 18th. BELGA PHOTO KRISTOF VAN ACCOM

Het complete programma voor de 79ste editie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent (12 t.e.m. 17 november) is bekend. Het is nu al zeker dat de toeschouwers spektakel op én naast de piste te zien gaan krijgen tijdens hét traditionele wielerfeest van het najaar!

Uiteraard geen Zesdaagse zonder Kenny De Ketele. De fiere Gentenaar gaat in eigen stad op zoek naar zijn 4de overwinning, een aantal dat hem op gelijke hoogte zou brengen met niemand minder dan Eddy Merckx. De Ketele vormt een duo met het jonge toptalent Robbe Ghys. De Ketele en Ghys werden al eens Europees kampioen ploegkoers en zetten in Gent de laatste rechte lijn in richting Olympische Spelen. Moreno De Pauw neemt afscheid van het profbestaan aan de zijde van Gerben Thijssen. Uit Nederlandse hoek is het voornamelijk uitkijken naar het sterke duo Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip. Van Schip is de regerende wereldkampioen puntenkoers en hij veroverde op het recente EK in Apeldoorn zilver op zowel puntenkoers als koppelkoers. De andere koppels zijn: Wim Stroetinga/Lindsay De Vylder, Otto Vergaerde/Jules Hesters, Fabio Van Den Bossche/Marc Hester, Roy Pieters/Jonas Rickaert, Michele Scartezzini/Francesco Lamon en Morgan Kneisky/Oliver Wulff Frederiksen.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Jasper De Buyst en Tosh Van der Sande het Captains of Cycling Team vormen, wereldkampioenen ploegkoers Roger Kluge en Theo Reinhardt van de partij zijn en dat Iljo Keisse aan de zijde van Mark Cavendish op zoek gaat naar zijn 8ste eindzege in het Kuipke.

Gents erfgoed

Op de traditionele persconferentie één week voor het startschot van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent viel er bijzonder goed nieuws te noteren. “De Zesdaagse, Gent en ‘t Kuipke zijn ontegensprekelijk verbonden met elkaar en dat Gents erfgoed moet gekoesterd worden”, aldus de Gentse sportschepen Sofie Bracke. “Ik vond het dan ook belangrijk om een nieuwe overeenkomst af te sluiten met de organisatoren voor de volgende zes jaar. Gent blijft dus hét kloppend hart van het internationale baanwielrennen.”

Memorial Patrick Sercu

Op 19 april moesten we helaas veel te vroeg afscheid nemen van Patrick Sercu. Patrick is een icoon van de Belgische wielersport en van de Gentse zesdaagse in het bijzonder. Met elf zeges is hij onbetwist recordhouder in ‘t Kuipke en hij was er ook jarenlang wedstrijdleider. Als eerbetoon aan Patrick gaat de ploegkoers op vrijdag door als de ‘Memorial Patrick Sercu’. Niet toevallig het belangrijkste onderdeel tijdens de Zesdaagse én het nummer waar hij als actieve renner ontelbare keren in uitblonk. Vrijdagavond gaat het dak van ‘zijn’ Kuipke er af voor Patrick.

Dames veroveren ‘t Kuipke

De Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent draagt het dameswielrennen al jarenlang hoog in het vaandel en dat is uiteraard ook zo in 2019. Op vrijdagavond werkt een sterk deelnemersveld, onder aanvoering van dé leading lady in het baanwielrennen Kirsten Wild en de sterke Belgische dames Jolien D’hoore en Lotte Kopecky, de JDK Puntenkoers van 120 ronden af. Op zaterdag staat er de Belisol Ladies Trophy op het programma, een spectaculair omnium dat Kirsten Wild vorig jaar op haar naam schreef.

U23 en G-sporters

Iedere dag wordt het hoofdprogramma van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent voorafgegaan door de AVS-Cup, een topcompetitie voor renners onder 23 jaar. De sterkste Belgische jongeren nemen het op tegen een selectie van beloftevolle renners uit heel Europa. Woensdag mogen de beste Belgische G-sporters voor het vijfde jaar op rij hun kunnen tonen op de piste van het Kuipke. In totaal staan er vier nummers voor de paralympiërs op het programma.

Bloemen voor Campenaerts en De Pauw
Op zondag kennen de we de winnaars van de Gentse zesdaagse, maar dat is niet alles. Victor Campenaerts wordt stevig in de bloemetjes gezet voor zijn succesvolle werelduurrecordpoging. ‘Vocsnor’ verpulverde op 16 april in het Mexciaanse Aguascalientes het record van Bradley Wiggins. Campenaerts reed in 1 uur tijd maar liefst 55,089 km.  Campenaerts zal ook zelf op de piste te bewonderen zijn! In een kolkend Kuipke zal Campenaerts het Gentse 5000m-baanrecord van Dirk Baert (6.13.56 in 1981) aanvallen. Ook krijgt Moreno De Pauw een staande ovatie zoals dat alleen maar kan in ’t Kuipke. De Pauw, winnaar van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent in 2017 neemt na de zesdaagse afscheid van het profwielrennen.

Wielerfeest

De Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent is een wielerfeest op én naast de piste, de perfecte mix tussen topsport en animatie. Zoals de traditie het wil zullen de beste artiesten het Kuipke doen daveren. Op woensdag brengt podiumbeest Coco Jr. – gast iedereen aan het dansen, op donderdag doet schlagerkoningin Laura Lynn de wolken verdwijnen, vrijdag is het de beurt aan Silvy De Bie en op zaterdag zorgt Garry Hagger voor het allermooiste moment. 

Deel dit bericht