CrossCup Brussel: Kimeli en Rooms maken favorietenrol waar in zonovergoten Park van Laken

ROOMS WEBSITE

Isaac Kimeli en Lisa Rooms hebben de verwachtingen ingelost op het BK veldlopen in Brussel. In een zonovergoten Park van Laken was er geen houden aan de topfavorieten op de lange cross. Kimeli maakte het verschil met een splijtende demarrage in de slotronde. Rooms voerde al iets vroeger de schifting door. Stijn Baeten en Marie Bilo kroonden zich op de korte cross tot nationale kampioenen.

Naar jaarlijkse gewoonte was de zon van de partij op het BK veldlopen in Brussel, maar de veldlopers werden daarnaast wel getrakteerd op een snijdende wind. Die wind speelde een grote rol van betekenis, aangezien de wedstrijden bij de senioren mannen en vrouwen daardoor lang gesloten bleven. Bij de mannen duurde het tot in de absolute slotronde alvorens topfavoriet Isaac Kimeli het gaspedaal induwde. Eerder in de wedstrijd hadden onder meer Sander Vercauteren en Dorian Boulvin bommetjes gelost, zonder veel schade echter.

Boulvin rolde de rode loper uit voor zijn trainingsmakker Kimeli, die met sprekend gemak richting de finish liep. In de slotmeters moest de bronzen medaillewinnaar van het meest recente EK veldlopen wel nog opletten voor het miraculeuze eindschot van Pieter-Jan Hannes. Hannes stormde in de laatste afdaling voorbij Boulvin en Guillaume Grimard op weg naar de tweede plaats. Hannes was door het dolle heen en vloog in de armen van Kimeli, Grimard vervolledigde het podium. Boulvin viel in tegenstelling tot vorig jaar dus naast het podium, Lucas Da Silva maakte de top vijf compleet. Noah Konteh maakte het zegegebaar bij de beloften met een bijhorende 16de stek in totaal.

Kimeli schreef met zijn vierde Belgische veldlooptitel uiteraard ook de eindstand van de CrossCup op zijn naam.

Autoritaire Rooms wint eerste driekleur 

Als alle ogen bij de mannen op Kimeli gericht waren, dan werd een gelijkaardige favorietenrol toegedicht aan Lisa Rooms. Maar net zoals bij de mannen bleef de wedstrijd lang op slot. Zowel Rooms, als uitdager van dienst – Chloé Herbiet – namen geen intitiatief in de aanvangsfase. Het duo zou het tempo wel gestaag opdrijven met het slot van de wedstrijd in zicht. Met nog ruim twee kilometer voor de boeg zag Rooms haar kans schoon.

Herbiet had geen antwoord klaar op de versnelling van de leidster in de CrossCup. De vogel was gaan vliegen en Rooms vloog naar haar eerste tricolore in het veld bij de senioren. Herbiet sloot haar sterk winterseizoen af op de tweede stek. Juliette Thomas verbaasde met de derde stek. Nog zo’n verrassing was de vierde plaats van Victoria Warpy, die lang op weg leek naar een podiumplaats, maar uiteindelijk toch haar meerdere moest erkennen in Thomas.

In de eindstand van de CrossCup was er zoals verwacht geen vuiltje aan de lucht voor Rooms, die het seizoen domineerde met overwinningen in Roeselare, Diest en nu dus ook Brussel.

Baeten en Bilo klaren de klus op korte cross

Topfavoriete Annelies Nijssen moest door een blessure verstek geven voor de korte cross, waardoor het zoeken werd naar een topfavoriete. Mariska Parewyck kon die rol invullen en nam ook het initiatief. De winnares van Mol en Roeselare leek het te gaan halen, tot youngster Marie Bilo als een duiveltje uit een doosje terugkeerde. Bilo sprintte voorbij Parewyck naar de Belgische titel, Lotte Scheldeman legde beslag op het brons. Parewyck kon zich wel troosten met de CrossCup-eindzege op de korte cross.

Bij de mannen durfde niemand het initiatief te nemen in de openingsfase. Antoine Senard besloot dan maar de knuppel in het hoenderhok te gooien met een stevige versnelling bij het ingaan van de slotronde. Senard zou ei zo na standhouden, maar de Fransman kreeg af te rekenen met twee bijzonder taaie klanten. Lennert Dewulf en Stijn Baeten – uit op revanche na een gemist podium in Diest – wipten over Senard. Baeten stormde in de laatste afdaling weg van alles en iedereen. De atleet van DCLA  vloog letterlijk en figuur naar zijn eerste Belgische veldlooptitel op de korte cross. Maxime Delvoie viel naast het podium, maar bekroonde zijn sterke winter wel met de eindzege in de CrossCup.

Record

Met meer dan 2000  atleten, 2042 om precies te zijn, mocht het BK een recordaantal deelnemers verwelkomen. Er waren ook 5500 toeschouwer in het Park van Laken.

Deel dit bericht