CrossCup Diest: Wie doet goede zaak met het oog op eindzege CrossCup?

Golazo
Golazo

Het Provinciedomein Halve Maan in Diest wordt komende zondag de speeltuin van de betere veldlopers. De voorlaatste manche van de CrossCup, die bovendien ook geldt als Vlaams kampioenschap en Belgisch kampioenschap voor atleten met een handicap, vindt er namelijk plaats. Lisa Rooms en Isaac Kimeli, de huidige leiders in het klassement, zijn beiden van de partij en zijn gebrand op een goede prestatie.

Het einde van de CrossCup nadert. Alvorens op zondag 26 februari het slotstuk aanbreekt met het Belgisch kampioenschap in Brussel wordt er komende zondag nog haltgehouden in Diest. Isaac Kimeli wordt er één van de absolute blikvangers. De nummer drie van het EK veldlopen moest tijdens de manche in Hannuit nog genoegen nemen met een tweede plaats. Dit keer zal hij resoluut op de hoogste podiumtrede willen eindigen. Michael Somers, de winnaar van vorig jaar, hoeft Kimeli niet te vrezen. Somers legt immers de laatste hand aan zijn marathonvoorbereiding en is er zondag niet bij.

Wel van de partij is Guillaume Grimard. Grimard etaleerde in Hannuit zijn goede benen door in het spoor van Kimeli naar de derde plaats te snellen. Nu hij de zoete smaak van het podium geproefd heeft, wil hij daar maar al te graag opnieuw op belanden. Daarvoor moet hij wel voorbij Clément Deflandre, Dorian Boulvin en Lucas Da Silva. Deflandre haalde de finish in Hannuit niet en zal zondag extra gemotiveerd aan de start staan. Da Silva en Boulvin koesteren wel goede herinneringen aan de vorige manche met een zesde en zevende plaats. Zij willen ongetwijfeld een verlengstuk breien aan deze goede prestatie. Ook Pieter-Jan Hannes is iemand om in de gaten te houden. Vorig jaar schreef hij in Diest de korte cross op zijn naam. De gevarieerde omloop ligt hem dus goed.

Langs internationale zijde is de Brit Ned Potter een te duchten concurrent voor onze landgenoten. De 22-jarige atleet werd in Hannuit knap vijfde en zal niet voor minder afreizen naar Diest. Ook Hayden Wilde, de triatleet die brons bemachtigde op de Olympische Spelen in Tokio, bindt opnieuw de spikes aan om zich te meten met de specialisten in het veld.

Strijd om de leiderstrui

Op de lange cross bij de vrouwen is Lisa Rooms aan haar sterkste seizoen ooit bezig. De huidige leidster in het klassement wil in Diest wederom tonen dat zij één van de te kloppen atleten is. Daarvoor moet ze wel zien af te rekenen met Chloé Herbiet. Herbiet, die de revelatie van dit seizoen genoemd mag worden, maakt nog altijd kans om het regelmatigheidscriterium op haar naam te schrijven. Zij zal zich niet snel gewonnen geven en er een harde strijd van maken.

Met Sarah Astin aan de startlijn ligt er wel een mogelijke kaper op de loer. De Britse was ook van de partij in Hannuit en eindigde toen op een handvol seconden van het Belgisch duo. Zij is zondag dus verre van kansloos. Nu de vrouwen een parcours van ruim 9000 meter voor de kiezen krijgen, heeft Nina Lauwaert als marathonloopster een extra troef in handen. Zoek echter niet naar Mieke Gorissen of Eline Dalemans. Zij blijven door blessureperikelen aan de zijlijn staan.

Op de korte cross kan Lotte Scheldeman mogelijk profiteren van de afwezigheid van Mariska Parewyck. Scheldeman zal wel moeten uitkijken voor Paulien Nelissen en Marie Bilo. Bij de mannen maakt Stijn Baeten na een uitstap naar de indoorpiste opnieuw zijn rentree in het veld. Met ook Maxime Delvoie en Tibaut Vandelannoote aan de start krijgen we een strijd tussen de winnaars van de individuele manches in Mol, Roeselare en Hannuit.

Tv

Zondag om 16u20 kan je op Sporza op Eén een uitgebreide samenvatting bekijken van de CrossCup in Diest.

Deel dit bericht