Dames juniores krijgen eigen klassement in DVV Verzekeringen Trofee

dvvmeisjesjun
Het veldrijden voor vrouwen zit in de lift en de DVV Verzekeringen Trofee draagt haar steentje daartoe bij. Dit seizoen zullen de dames juniores, de U19, vier crossen voor de DVV Verzekeringen Trofee rijden en strijden voor de eindzege in hun eigen junioreneindklassement.

Vorig seizoen pakte de DVV Verzekeringen Trofee al uit met een veldrit voor dames juniores in Loenhout. Dit seizoen komen daar nog drie crossen bij en zal er ook een apart overkoepelend klassement opgemaakt worden voor de jonge veldrijdsters. De eerste afspraak is op 14 december in Ronse. Daarna trekken de meisjes naar Loenhout (27 december), Baal (1 januari) en Brussel (5 januari).

“We hebben er bewust voor gekozen om de crossen voor de dames juniores te bundelen in de eindejaarsperiode”, zegt Erwin Vervecken van organisator Golazo sports. “Het vrouwenveldrijden is bijzonder internationaal en dat geldt nog meer in het bijzonder voor de crossen van de dames juniores. Door de crossen te bundelen zullen bijvoorbeeld de Engelse en Amerikaanse nationale teams met hun sterkste rensters naar België afzakken. We moeten er ook rekening mee houden dat de meeste meisjes nog schoolplichtig zijn en geen vier keer per jaar over en weer kunnen vliegen naar Europa.”

Bij de cross in Loenhout vorig jaar – ook wel de ‘Helen 100 Trophy’ genoemd – stonden 44 dames juniores uit 9 verschillende landen aan de start. In de top-10 eindigden meisjes uit 6 verschillende landen. Helen Wyman was één van de grote bezielers van die cross. De 38-jarige Britse, die eind vorig seizoen haar fiets aan de haak hing, zette begin vorig jaar in Engeland de #Helen100-foundation op poten. Met dit project zamelt ze geld in om jonge wielrensters naar de cross te lokken en hen financieel te steunen.

De DVV Verzekeringen Trofee heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in het vrouwenveldrijden. De eerste internationale vrouwencross, de eerste cross waarbij de vrouwen niet in de ochtendlijke uren maar netjes in de namiddag geprogrammeerd werden, de eerste live tv-uitzending van een vrouwencross buiten het WK, de eerste cross die het prijzengeld voor vrouwen gelijkschakelde aan dat van de mannen,… Het gebeurde allemaal in de DVV Verzekeringen Trofee (of bij één van de voorlopers van dit regelmatigheidscriterium).

Voor de dames juniores wordt de DVV Verzekeringen Trofee – het klassement zal net als dat bij de mannen en vrouwen elite op basis van tijd worden opgemaakt en onderweg zullen er ook bonificatieseconden te verdienen zijn bij de Toyo Tires Quick Start – de ideale voorbereiding op hun allereerste WK ooit. Op zaterdag 1 februari zal in het Zwitserse Dübendorf voor het eerst in de geschiedenis een WK voor dames U19 gereden worden.

Deel dit bericht