De Vylder en Ghys eindwinnaars na waanzinnige finale ploegkoers

Golazo
Golazo

Voor het tweede jaar op rij hebben Lindsay De Vylder en Robbe Ghys de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent gewonnen. De Oost-Vlaming en de Limburger hielden het hoofd koel in de finale ploegkoers en worden op het eindpodium geflankeerd door Yoeri Havik/Jan-Willem van Schip en Fabio Van den Bossche/Jules Hesters.

Drie teams gingen in dezelfde ronde de slotdag in. Lindsay De Vylder en Robbe Ghys leidden met 297 punten, gevolgd door Fabio Van den Bossche/Jules Hesters (227 punten) en Yoeri Havik/Jan-Willem van Schip (221 punten). Oscar Nilsson-Julien/Valentin Tabellion (167 punten) en Aaron Gate/Matias Malmberg (146 punten) volgden op twee ronden als vierde en vijfde.

De zondagnamiddag in het volgepakte Kuipke begon met twee puntenkoersen, gewonnen door Lasse Norman Hansen en Aaron Gate. In de daaropvolgende tijdrit over 500 meter was er opnieuw geen kruid gewassen tegen Tuur Dens, gegangmaakt door Noah Vandenbranden. De Vylder/Ghys werden vierde in die tijdrit en de daaraan gekoppelde 8 punten deden hen boven de 300 punten in totaal uitstijgen, wat hen een bonusronde opleverde. Dat betekende dus een ronde voorsprong op Van den Bossche/Hesters en Havik/van Schip.

Het Kuipke smulde van het geboden spektakel en zag hoe De Vylder (derny), Van den Bossche (derny), Theo Reinhardt (individuele afvalling), Van den Bossche/Hesters (ploegafvalling) en Vandenbranden/Dens (baanronde) mooie overwinningen behaalden, maar tegelijk zat iedereen natuurlijk met ingehouden adem te wachten op de finale ploegkoers, waarin de 82ste editie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent beslecht zou worden.

Havik/van Schip lieten er geen gras over groeien en pakten al meteen een winstronde, waardoor ze op gelijke hoogte kwamen van De Vylder/Ghys. Het regende de ene aanval na de andere. Op een gegeven moment stonden er zowaar vijf teams in dezelfde ronde, met naast De Vylder/Ghys en Havik/van Schip ook nog Van den Bossche/Hesters, Nilsson-Julien/Tabellion en Malmberg/Gate. Die twee laatstgenoemde teams moesten echter de rol snel alweer lossen.

Van den Bossche en Hesters bleven wel voluit meestrijden voor de eindzege. Op een bepaald moment lagen ze zelfs virtueel aan de leiding toen ze een nieuwe winstronde namen, maar De Vylder en Ghys hielden het hoofd koel en kwamen opnieuw langszij. Ook toen Havik/van Schip op een vijftiental ronden van het einde virtueel op kop lagen na een winstronde bleven de titelverdedigers koelbloedig. De Vylder en Ghys pakten in sneltempo een ronde terug en wisten zich op dat moment zegezeker.

Uiteindelijk haalden De Vylder/Ghys het met 354 punten, tegenover 245 voor Havik/van Schip. Van den Bossche/Hesters vervolledigden met 280 punten en een ronde achterstand het podium. Voor de combinatie De Vylder/Ghys is het de tweede zege op rij in Gent, voor Ghys al de vierde in totaal, nadat hij eerder al twee keer won aan de zijde van Kenny De Ketele.

Kippenvelmomenten

“Ik heb ongelooflijk genoten van deze week”, sprak Ghys na afloop. “Er is ook wel veel stress mee gemoeid, maar toch kijk ik er elk jaar enorm naar uit om hier te rijden. Ik moet ook heel hard Lindsay bedanken, hij was deze week veruit de beste van ons twee”, gaf Ghys, die nog maar pas hersteld was van een zitvlakblessure, ootmoedig toe.

“Jij bent een klasbak, Robbe”, sprak De Vylder lovend over zijn partner. “Als je vier keer op rij deze zesdaagse wint, ben je een klasbak. En ook het publiek was opnieuw geweldig. Ik heb zes dagen lang met kippenvel rondgereden. En weet je waarvan ik ook kippenvel gekregen heb? Van al die baanrecords van Tuur Dens op de 500 meter deze week. Wat een kanjer!”

Deel dit bericht