Derde keer van Aert in Hamme? Van Anrooij stoomt zich klaar voor WK U23

DP3_1721

Op zaterdag 28 januari staat in Hamme de 21e editie van de Rectavit Flandriencross, de zesde manche in de X²OBadkamers Trofee, op het programma. Een week voor het WK willen de toppers hun benen testen. Wout van Aert wil met een derde zege in Hamme naar Hoogerheide afzakken. De Nederlandse Shirin van Anrooij start met het oog op het WK U23. “Ik wil absoluut nog die regenboogtrui bij de beloften.”

De Rectavit Flandriencross in Hamme zal er dit jaar wat anders uitzien. Zo wisselen om logistieke redenen de start- en aankomstzone van plaats en ligt de finish pal voor de befaamde Mirabrug. Het parcours zal ook in omgekeerde richting aangevat worden, waardoor het bike park in het begin van iedere ronde zal aangesneden worden.

“Normaal ken ik die passage blindelings”, zegt Shirin van Anrooij, vorig jaar tweede in de Rectavit Flandriencross. “Toen ik nog bij Alpha Motorhomes reed, kwamen we hier iedere woensdag trainen. Nu we die strook in de andere richting rijden, zal het voor iedereen even aanpassen zijn.”

Laatste test voor WK

De 20-jarige renster van Baloise Trek Lions hakte deze week de knoop door en start volgende week op het WK in Hoogerheide bij de U23. “Dat de keuze nu is gemaakt, is een hele opluchting”, geeft van Anrooij toe. “Ik heb lang getwijfeld en het heeft me wel wat energie gekost. De nacht na Benidorm heb ik niet veel meer dan vier uur geslapen. Maandagochtend is de definitieve beslissing gevallen. Dat geeft me rust.”

Van Anrooij won de voorbije maand vijf van de zeven elitecrossen waar ze aan de start stond, in Hoogerheide wil ze toch resoluut voor de wereldtitel bij de beloften gaan. “De resultaten van de laatste maand hebben de keuze niet makkelijker gemaakt. Een kans op de wereldtitel bij de elite laat je niet liggen, maar ik wil mijn periode bij de beloften afsluiten met een regenboogtrui. Twee jaar geleden had ik in Oostende niet moeten starten na die val in Tabor en vorig jaar liep het mis. Had ik al een wereldtitel gepakt, dan startte ik nu allicht wel bij de elite.”

De Rectavit Flandriencross wordt een laatste test met het oog op het WK. “Iedereen gaat er nu vanuit dat ik straks wereldkampioen word, zo makkelijk is het niet. Hamme is belangrijk om met een goed gevoel die laatste week voor het WK aan te vatten.”

In Hamme gaat Van Anrooij de strijd aan met Fem van Empel. Lucinda Brand verdedigt haar leidersplaats in de Soudal Ladies Trophy. Ze heeft een voorsprong van 49 seconden op Van Empel. Ceylin del Carmen Alvarado (1:17) en Denise Betsema (1:54) volgen binnen de twee minuten.

Derde keer Van Aert?

Bij de mannen zijn alle ogen gericht op Wout van Aert. Hij stond in Hamme al vijf keer op het podium, zijn laatste zege dateert echter al van 2015. Zakt hij straks naar Hoogerheide af met een derde triomf in de Rectavit Flandriencross?

De strijd om de eindzege in de X²OBadkamers Trofee stevent af op een duel tussen Eli Iserbyt en Lars van der Haar. De West-Vlaming begint aan de zesde manche met een voorsprong van 1:36 op de Nederlander. In de Trimetal Rookie Trophy heeft Joran Wyseure een comfortabele voorsprong van 4:36 op Victor Van de Putte.

PROGRAMMA RECTAVIT FLANDRIENCROSS

Zaterdag 28 januari 2023:

  • 9u00 – Jeugdinitiatie
  • 11u00 – Junioren Mannen
  • 11u01 – Junioren Vrouwen
  • 12u10 – U23 Mannen
  • 13u45 – Elite Vrouwen
  • 15u00 – Elite Mannen

Deel dit bericht