Dit wordt de nieuwe marathon in Antwerpen!

coverportafantwerp

Precies 100 jaar na de olympische marathon van 1920 krijgt Antwerpen opnieuw een (aparte) marathon: de Antwerp Night Marathon. De eerste editie vindt plaats op zaterdagavond 12 september en volgt een spectaculair parcours dat hoofdzakelijk door het centrum van de stad loopt.

Het is geen toeval dat de nieuwe marathon er net volgend jaar komt. Antwerpen herdenkt dan immers de 100e verjaardag van de Olympische Spelen in eigen stad in 1920, de enige ooit in ons land. De Antwerp Night Marathon is zonder twijfel één van de hoogtepunten uit dat feestjaar.
 
“Antwerpen zou Antwerpen niet zijn als we dit jubileum ook niet op een atypische wijze zouden doen. Een Alympische wijze dus”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Want volgend jaar willen we van alle Antwerpenaren Alympiërs maken. Iedereen Alympiër, iedereen mee, is ons uitgangspunt. 2020 zal een jaar worden waarin er niet alleen heel wat gaat bewegen in onze stad. 2020 moet ook het jaar zijn waarin we alle Antwerpenaren aan het bewegen krijgen. Daarom pakken we uit met een brede communicatie en sportgelegenheden, met als kers op de taart een gloednieuwe marathon.”
 
“Er zal volgend jaar speciale aandacht zijn voor vergeten olympische sporten én de nieuwste olympische sporten en innovatieve sportinfrastructuur”, zegt schepen voor Sport Ludo Van Campenhout. “Ook de olympische waarden van fair play, respect, sportiviteit, solidariteit, vriendschap en volharding zetten we in de kijker. Met het concept ‘Iedereen Alympiër’ betrekken we met een attractief aanbod iedereen bij het jubileumprogramma. Maar – en dat voel je nu al – het hoogtepunt van dit jaar moet ongetwijfeld de vernieuwde Antwerp Night Marathon worden.” 
 
UNIEK CONCEPT 
 
Golazo en de stad Antwerpen kiezen voor een uniek concept: een avondmarathon die om 19u ‘s avonds start. “Er zijn honderden marathons in de hele wereld en in alle grote steden. Maar er zijn er maar weinig die ‘s avonds of ‘s nachts gelopen worden”, verduidelijkt Greg Broekmans van Golazo. “Het geeft een heel ander cachet aan de marathon en een compleet andere sfeer in de stad. Je start wanneer het nog licht is en je loopt als het ware de nacht in. We wilden dus echt met iets nieuws komen.” 
 
De nieuwe marathon wil alle Antwerpenaren en Vlamingen die sowieso al veel lopen een mooi doel geven in het najaar. Maar evengoed buitenlanders die elk jaar op zoek gaan naar een originele, goeie marathon. Nu al kwam één deelnemer op drie aan de marathon uit het buitenland. Naast een volledige marathon staat er ook een halve marathon én een aflossingsmarathon op het programma. Bij die aflossingsmarathon nemen de vier leden van een team elk iets meer of minder dan 10km voor hun rekening. 
 
COMPACT PARCOURS 
 
Waar de ‘oude’ marathon – tot en met 2019 georganiseerd op de ochtend van de 10 Miles – grotendeels rond Antwerpen liep, is er nu een parcours uitgewerkt dat vooral het centrum van de stad en dus ook de belangrijke bezienswaardigheden aaandoet. Dat levert een compact parcours met lussen op dat het vooral voor supporters zeer handig maakt om de lopers meermaals te kunnen zien. Alles zal zich op rechteroever afspelen en levert een nagenoeg vlak parcours op. 
 
Start en aankomst van alle afstanden liggen rond het evenementenplein aan de vernieuwde Scheldekaaien Sint-Andries. Het marathonparcours maakt eerst een lus door de olympische wijk op het Kiel, om zo langs de gloednieuwe landmark ‘de Olympische Ringen’ te komen dat op dat moment wordt ingehuldigd. Dan gaat het terug naar het centrum, door o.m. het Zuid, Berchem, Zurenborg, Borgerhout en langs Park Spoor Noord, het Havenhuis en het Eilandje. Via een laatste passage door het centrum en langs de Grote Markt (waar vroeger de aankomst lag) en de Suikerrui bereikt iedereen de finish om de hoek op de Scheldekaaien. 
 
De marathon moet voor elke deelnemer een unieke ervaring zijn. Hiervoor zal de organisatie inzetten op minstens 42 animaties langs het parcours (muziekbands, dj’s en andere) en samenwerken met de aanwezige horeca en wijkwerkingen. 
 
Aan de finish wordt een aparte recovery zone voorzien voor de deelnemers, waar ze zich kunnen omkleden en iets kunnen eten en drinken. De organisatie gaat verder dan de traditionele bananen en voorziet in een recovery buffet in samenwerking met The Foodmaker. “Ook dat is uniek en anders dan bij andere marathons. Gezonde voeding na een marathon of halve marathon bevordert het herstel na zo een inspanning enorm”, zegt Greg Broekmans. 
 
De inschrijvingen voor deze eerste Antwerp Night Marathon openen nu vrijdag om 11u via de website de Antwerp Night Marathon

Deel dit bericht