Dubbelslag voor Van Avermaet in Sankt-Vith

BELGIUM CYCLING TOUR OF BELGIUM FINAL STAGE
Greg Van Avermaet heeft in de laatste etappe van de Baloise Belgium Tour een dubbelslag geslagen. De BMC-renner pakte de rit- en eindzege. Op het eindpodium wordt hij geflankeerd door Tiesj Benoot en Gaetan Bille.

De vijfde etappe leverde van bij de start spektakel op. De grote namen gooiden meteen hun troeven op tafel. Na amper 15 kilometer vormde er zich een kopgroep van 24 renners met onder andere Yves Lampaert, Tom Boonen, Jürgen Roelandts, Greg Van Avermaet, Laurens De Vreese, Dries Devenyns, Björn Leukemans, Wout Van Aert en Philipp Walsleben, die aan de ontsnapping de winst in het Primus Haacht Strijdklassement overhoudt.

Ondanks de aanwezigheid van 17 verschillende ploegen kreeg de ontsnapping weinig vrijheid. In het peloton controleerden IAM Cycling, dat leider Matthias Brändle wel ziek uit de wedstrijd zag stappen, Lotto-Jumbo en Topsport Vlaanderen de voorsprong. Het maximale verschil liep op tot 2’40”.

Net voorbij de eerste passage aan de finish dreigde alles terug samen te lopen. Het sein voor Roelandts, in het eerste wedstrijduur al één van de aanstokers van de grote vlucht, om nog een keer door te trekken. In het gezelschap van Eduard Vorganov, Dimitri Claeys en – wat later – Alessio Taliani.

Het was allemaal gekibbel in de marge. Op de Côte de Spineux zorgde BMC, in opdracht van Van Avermaet voor de eerste grote schifting. Tom Boonen en Niki Terpstra moesten lossen. Er onstond een kopgroep van acht met onder andere Mathieu Van der Poel en Tiesj Benoot. Van Avermaet kreeg met Dylan Teuns en Rohan Dennis nog twee ploegmaats mee.

In de slotfase zorgde Van Avermaet zelf voor de laatste afscheiding. Eerst met een versnelling in de Gouden Kilometer, waar hij met Gaetan Bille zijn dichtste concurrent van zich afschudde. Het groepje van acht werd herleid tot drie: Van Avermaet, Benoot en Silin. Onder de boog van de laatste kilometer gooide hij ook zijn laatste kompanen overboord, al bood Benoot nog stevig weerwerk en strandde hij in het wiel van de Waaslander. Silin vervolledigde het dagpodium.

TOP VIER KLEURT BELGISCH

In het Joker+-eindklassement heeft Van Avermaet 41 seconden voorsprong op Benoot. Met Bille (op 56″) en Teuns (1’28’) kleurt de top vier volledig Belgisch. Martin Elmiger is op de vijfde plaats de eerste buitenlander.

Het Baloise puntenklassement komt na opgave van Arnaud Démare op naam van Tom Boonen. Philippe Walsleben neemt dankzij de gewonnen tussensprints in de vroege vlucht de eindzege in het Primus Strijdlusklassement mee naar huis.

Deel dit bericht