Dumoulin: ‘Ik vind het leuk om hier te zijn’

DumoulinGroenewegen
Een dag voor de start van de Benelux Tour spraken Tom Dumoulin en Dylan Groenewegen in Dokkum de pers toe. Het Nederlandse duo van Jumbo-Visma kende het voorbije jaar een opvallend parcours en is klaar om te schitteren.

Een dikke twee maanden geleden vierde Tom Dumoulin zijn comeback in het peloton, nadag hij begin dit jaar een pauze inlaste. De 30-jarige Nederlande werd intussen Nederlands kampioen tijdrijden en veroverde zilver op de Olympische Spelen.

Naast de resultaten is ook het plezier terug. “Ik vind het leuk om hier te zijn”, zei hij tijdens een persconferentie in de Bonifatiuskappel in Dokkum. “Begin dit jaar heb ik twee maanden niet op de fiets gezeten, ik voelde me geen profrenner meer. Daarna volgde een race tegen de klok om terug dit niveau te halen. Het was lastig, maar ik heb ervan genoten en ben trots dat het mij gelukt is.”

“Het is ook leuk om als Nederlander een wedstrijd voor eigen volk te rijden. Zo vaak gebeurt dat niet. Later deze week passeren we nog vlak bij mij thuis in Kanne. Zoiets zorgt toch altijd voor extra motivatie. Beland je in een tweede waaier, dan zal je extra moeite doen om terug te keren.”

Voor Dumoulin wordt het de tweede rittenwedstrijd na de Ronde van Zwitserland. Wat verwacht hij er zelf van? “Mijn niveau is goed, maar ik heb geen idee of het voldoende is voor het eindklassement of het podium. Met de Olympische Spelen kende ik een atypische voorbereiding, maar de laatste weken heb ik thuis getraind met de focus op deze wedstrijd.”

“De tijdrit van dinsdag wordt belangrijk om tijd te pakken, maar op dit kort parcours zal ik allicht de duimen moeten leggen voor de specialisten. Ik kijk ook al uit naar het weekend in de Ardennen en de Vlaamse Ardennen, met aankomst in Geraardsbergen. Dat zijn twee ritten die me wel moeten liggen.”

Groenewegen: “Zit dicht bij mijn oude niveau”

Ook ploegmaat Dylan Groenewegen heeft er een apart jaar op zitten na zijn schorsing. Met overwinningen in de Tour de Wallonie en de Ronde van Denemarken vond hij het sprintersgeluk terug. “Ik heb een goede voorbereiding achter de rug. Het gevoel dat ik kan winnen is terug en hopelijk kan ik ook hier mijn ritje meepikken”, aldus Groenewegen.

Met Tim Merlier, Caleb Ewan, Peter Sagan, Elia Viviani en Fernando Gaviria staan er in de Benelux Tour een pak wereldtoppers aan de start. Groenewegen kijkt uit naar het duel. “Het is snel gezegd dat je weer terug bent, maar het is niet zo makkelijk om te winnen. Al denk ik wel dat ik op een hoog niveau aan het rijden ben en dat ik dicht tegen het niveau van voor mijn schorsing zit.”

Het geeft Groenewegen vertrouwen. “De ploeg heeft het vertrouwen in mij altijd behouden, maar nu ik zelf weer gewonnen heb, is ook mijn zelfvertrouwen gegroeid.”

Deel dit bericht