EnergyVision CrossCup in Hannuit vormt belangrijke springplank richting Olympische Spelen

Belga
Belga

Na een onderbreking van meer dan twee maanden is de EnergyVision CrossCup zondag opnieuw aan de beurt. De manche in Hannuit is met het World Athletics Cross Country Tour Gold-label meteen de meest prestigieuze uit de vierledige reeks. Dat betekent dat er zondag heel wat internationale kleppers naar ons land afzakken. Onder andere Megan Keith, één van de sensaties van het EK veldlopen in Brussel, is erbij op de lange cross bij de vrouwen. Bij de mannen zal Isaac Kimeli zich meten met enkele lichtvoetige Afrikaanse atleten.

In Hannuit wordt zondag het tweede luik van de EnergyVision CrossCup afgetrapt. Hoewel enkele sterkhouders verstek geven voor deze manche om zich verder voor te bereiden op het indoorseizoen, zal het er verschroeiend hard aan toegaan. De EnergyVision CrossCup in Hannuit maakt namelijk deel uit van de prestigieuze World Athletics Cross Country Tour Gold, een label dat wereldwijd slechts 15 wedstrijden dragen. Het lokt bijgevolg veel sterke buitenlandse deelnemers naar de Luikse stad, mede doordat er ook belangrijke punten te rapen zijn die een deelname aan de 10.000 meter op de Olympische Spelen kunnen opleveren.

Ook Isaac Kimeli wil zich via de EnergyVision CrossCup in Hannuit zeker(der) wanen van een plaats op de Olympische Spelen. De nummer 11 van het voorbije EK veldlopen zal daarvoor wel goed voor de dag moeten komen. De Rwandees Yves Nimubona en de Burundees Egide Ntakarutimana zijn zondag namelijk van de partij. Het duo liet zich eerder deze maand nog gelden op Italiaanse bodem met een respectievelijke derde en vierde plaats in een sterk veld. Guillaume Grimard was daar ook op de afspraak en verraste door eerste Europeaan te worden op plaats 6. Een Grimard in diezelfde hoogvorm kan in staat zijn om mee te dingen voor het podium. Andere gevaarlijke outsiders zijn EK-ganger Marco Vanderpoorten, Nicolaï Saké en Tim Van de Velde.

Op de lange cross bij de vrouwen maakt Megan Keith haar opwachting. Het gaat de jonge Britse de laatste maanden voor de wind. Tijdens het EK in Brussel zette ze de belofterace eenvoudig naar haar hand door met het grootste verschil ooit naar de Europese veldlooptitel te lopen. Haar topvorm lijkt voorlopig nog niet af te brokkelen, want vorige week liep Keith naar het Europees belofterecord op de 10 km. Met Edinah Jebitok heeft Keith zondag alleszins een kranige sparringpartner. De Keniaanse weet wat het is om op een podium van een World Athletics Cross Country Tour Gold te staan en zal in Hannuit op niets minder mikken. Met Jana Van Lent, Sofie Van Accom, Victoria Warpy en Juliette Thomas aan de start krijgen we ook een interessante strijd voor het EnergyVision CrossCup-klassement. Van Lent kan voorlopig de beste papieren voorleggen en verdedigt haar leidersplaats in Hannuit.

De wedstrijden zijn zondag live te volgen op RTBF. World Athletics zendt de wedstrijden eveneens uit op zijn YouTube-kanaal. Op Sporza op VRT 1 kan je om 17u15 een samenvatting bekijken.

Terugkeer van Ruben Querinjean op korte cross

Op de korte cross maakt Ruben Querinjean zijn langverwachte comeback. Blessureleed hield de voormalige winnaar van het CrossCup-klassement op de korte cross weg van de startlijn, maar nu gaat het weer de goede kant op. Of hij het trainingsmaatjes Maxime Delvoie en Ziad Audah al meteen lastig kan maken, is maar de vraag. Ook Ward Leunckens zal zich niet zomaar laten passeren door de Luxemburger.

Eline Dalemans zorgt langs vrouwelijke zijde eveneens voor een opvallende terugkeer op de kortste afstand. Naar de vorm van de steeplespecialiste is het gissen en dus lijkt de favorietenrol verdeeld te worden tussen vice-Belgisch kampioene Charlotte Van Hese en Lotte Scheldeman, de huidige leidster in het klassement.

Deel dit bericht