EnergyVision CrossCup in Roeselare krijgt meteen toppers aan de start

Belga
Belga

Voor het tweede weekend op rij wordt er gecrost in de EnergyVision CrossCup. Een week na de Relays in Berlare trekt het veldloopcircuit zondag naar Roeselare voor de tweede manche van de EnergyVision CrossCup. Dit keer gaat het om de individuele belangen en daarvoor komen Isaac Kimeli en Robin Hendrix maar wat graag terug van hoogtestage in Kenia. Het duo werpt zich meteen op als twee van de grote favorieten. Op de korte cross zorgt Camille Laus voor een verrassingsoptreden.

De EnergyVision CrossCup in Roeselare is een maand naar voor geschoven op de kalender. Hoewel er dit keer geen EK-tickets op het spel staan, zal de manche als vanouds aanvoelen. De komende dagen wordt er heel wat regen verwacht boven het Schierveldestadion waardoor een zware omloop zich presenteert. Het parcours in Roeselare is echter grotendeels veranderd om het meeste moddergeploeter te kunnen ontlopen. Bijgevolg geen passage meer rond de voetbalvelden. Ook de startstrook krijgt een kleine make-over.

Wellicht is er één iemand die toch hoopt op een stevige modderpartij. Nicolaï Saké komt namelijk altijd goed uit de verf op een zwaar parcours. De rijzige atleet tankte vorige week ook het nodige vertrouwen door de snelste tijd van alle slotlopers neer te zetten op de Relays. De kans is dus zeer reëel dat hij in Roeselare opnieuw voor het podium zal meespelen. Hij moet dan wel voorbij Isaac Kimeli, de bronzenmedaillewinnaar van het EK veldlopen van vorig jaar, en Robin Hendrix. De twee trainingspartners werkten hun voorbereiding af in Kenia en openen pas zondag hun wintercampagne. Hoewel zij zonder wedstrijdritme op het appel verschijnen, is de kans klein dat zij een bijrol zullen vertolken. Met ook Guillaume Grimard, Pieter-Jan Hannes en wellicht Michael Somers aan de start, liggen er kansen voor een meer dan een handvol atleten.

Geen Lisa Rooms, noch Chloé Herbiet bij de vrouwen op de lange cross. De uitblinkers van het vorige seizoen trekken op hoogtestage waardoor we het moeten doen zonder absolute topfavoriete(s) aan de start. Het kan bijgevolg weleens de wedstrijd van Juliette Thomas worden. De 22-jarige atlete liet zich al gelden op de weg en noteerde tijdens de Relays de snelste slotronde, al is dat laatste niet geheel representatief want in Roeselare is de afstand drie keer zo lang. Weerwerk mogen we alleszins verwachten van Victoria Warpy en Sofie Van Accom. De vraag is of Annelies Nijssen en Marie Bilo, twee specialisten van de korte cross, de overstap naar de 9000 meter goed verteren en zich voorin kunnen mengen. Youngster Julie Voet wordt eveneens iemand om in de gaten te houden.

Op de korte cross springt een opvallende naam in het oog. Belgian Cheetah Camille Laus ruilt voorlopig eenmalig de atletiekpiste in voor een 2500 meter door het veld. Ambities heeft Laus niet. “Mijn doel is om mij vooral te amuseren en deze nieuwe discipline te leren kennen”, vertelt de 400- en 800m-specialiste enkele dagen voor haar doop in het veld. “Vroeger nam ik op school eens deel aan een veldloop, maar dat was het. Ik start dus absoluut zonder enige verwachtingen. Ik heb me ook niet specifiek voorbereid op deze wedstrijd en hervatte pas recent opnieuw de trainingen”, voegde ze er nog aan toe. Hoewel Laus vele ogen op haar zal krijgen, wordt Mariska Parewyck ook best in de gaten gehouden. De ervaren rot lijkt in principe moeilijk te kloppen, tenzij Lotte Scheldeman met superbenen aan de start verschijnt.

Bij de mannen steken er twee namen met kop en schouders bovenuit en dat zijn die van Maxime Delvoie en Ruben Verheyden. Delvoie was vorig jaar een vaste klant op het podium en mocht in Berlare opnieuw het hoogste schavotje op. 1500m-specialist Verheyden heeft hem in het verleden toch al meermaals een tik kunnen uitdelen en zal zich niet snel gewonnen geven. Met Lennert Dewulf en Tibaut Vandelannoote zijn er nog twee andere lopers die zich mogelijk in de mix gooien.

Deel dit bericht