EnergyVision CrossCup maakt zich op voor spannende ontknoping in Diest

Golazo
Golazo

Zondag vindt in Diest de vierde en laatste manche van de EnergyVision CrossCup seizoen 2023-2024 plaats en valt het doek over het veldloopseizoen. In Provinciedomein Halve Maan vertrekken Jana Van Lent, Victoria Warpy, Guillaume Grimard, Ruben Verheyden en Lotte Scheldeman met de beste papieren om het regelmatigheidscriterium op hun naam te schrijven. De EnergyVision CrossCup in Diest geldt ook als Vlaams kampioenschap.

Na een aflossingswedstrijd, twee individuele manches en een bijzonder succesvol EK veldlopen in Brussel wacht zondag het slotstuk van het veldloopseizoen. Tijdens de EnergyVision CrossCup in Diest zal bepaald worden wie tot eindwinnaar bekroond wordt.

Bij de vrouwen is de einduitslag nog geen uitgemaakte zaak. Hoewel Jana Van Lent in de individuele manches telkens de betere was, deelt ze de eerste plaats voorlopig met Victoria Warpy. Die laatste deed tijdens de relays in Berlare immers een goede zaak door de volle buit te pakken. Toch zal Warpy niet om de underdogpositie heen kunnen. Van Lent maakte de voorbije weken indruk in het veld én op de weg waardoor zij de te kloppen vrouw is. Al mag Juliette Thomas, in Hannuit nog een opvallende afwezige, niet over het hoofd worden gezien. De nummer vier in de tussenstand werkte twee weken geleden een straffe halve marathon af en verkeert dus eveneens in bloedvorm. Sofie Van Accom en Julie Voet maken het handje vol kanshebbers compleet. En dan is er nog de Nederlandse Jasmijn Lau. De Europese beloftekampioene van 2021 op de 10.000m komt zondag voor het eerst sinds lang weer in competitie en kan zich misschien wel in de strijd mengen.

Geen Isaac Kimeli aan de start bij de mannen. De eindwinnaar van vorig jaar geeft voorrang aan een hoogtestage in Kenia. Daardoor kan Guillaume Grimard met het nodige vertrouwen naar Diest afzakken. De huidige leider in het EnergyVision-klassement was in Hannuit een maatje te groot voor de overige Belgen en wordt zondag dus opnieuw in de voorste linie verwacht. De uitdagers van die(n)st lijken Nicolaï Saké en Marco Vanderpoorten te zullen worden, de huidige nummer twee en vier in de stand. Er zakt eveneens een kwartet Britten af naar Diest. Zij kunnen mogelijk enkele ereplaatsen wegkapen van onze landgenoten.

Ruben Verheyden kiest voor lastige dubbel

Op de korte cross wordt het uitkijken naar wat Ruben Verheyden in een drukke wedstrijdperiode nog in de tank heeft. De 1500m-specialist liep dinsdag naar de tweede Belgische indoortijd ooit op zijn afstand en komt zaterdagavond in Liévin eveneens nog in actie. Maxime Delvoie, Ziad Audah en Ward Leunckens zullen echter geen genade tonen en er een snoeiharde race van maken. Alle vier kunnen ze namelijk het klassement nog op hun naam schrijven.

Ook bij de vrouwen ligt alles nog open. Lotte Scheldeman topt de tussenstand, maar kon in Hannuit niet voor het podium meestrijden. Charlotte Van Hese kon dat wel en wist uiteindelijk zelfs te winnen. Samen met Lana Ryckaert vormt zij een potentieel gevaar voor het klassement.

Deel dit bericht