EnergyVision CrossCup Relays wordt eerste krachtmeting richting EK veldlopen

Golazo
Golazo

De EnergyVision CrossCup begint zondag aan zijn 42ste jaargang. Zoals de traditie het wil, worden tijdens de openingsmanche in Berlare de krachten gebundeld. De Relays blijken eens te meer een populair gegeven. Dit weekend worden er meer dan 1000 teams aan de start verwacht in het Proviniciaal domein Nieuwdonk. Uitgesproken topfavorieten zijn er zowel bij de vrouwen als de mannen niet waardoor het open wedstrijden en voor de toeschouwers boeiende kijkstukken beloven te worden.

De aflossingsstokken liggen klaar en een menigte atleten staat te popelen om weer het veld in te duiken tijdens de eerste manche van de EnergyVision CrossCup. De Relays in Berlare winnen jaar na jaar aan populariteit. Dat is ook organisator Jos Van Roy niet ontgaan. “De Relays blijven een clubevenement waar iedereen graag bij is”, zegt hij. “Dinsdagavond stond de teller al op ruim 50 ploegen meer in vergelijking met vorig jaar. De inschrijvingen lopen heel vlot binnen en je voelt het enthousiasme bij de atleten. Dit heeft natuurlijk ook veel te maken met het EK veldlopen in eigen land op 10 december, waar heel wat atleten hun zinnen op hebben gezet. Aankomende zondag en/of de week nadien in Roeselare kunnen we vrijwel alle smaakmakers van eigen bodem verwachten.”

Verschillende potentiële EK-gangers komen zondag inderdaad al in actie in Berlare. Helaas nog geen Lisa Rooms. De Belgische veldloopkampioene moet door een kuitblessure verstek geven en kan AVLO dus niet aan een derde overwinning op rij helpen. Met Isaura Rossaert, Charlotte Penneman en Victoria Warpy zijn het daardoor andere Waaslanders die solliciteren naar een hoge podiumplaats. ACW mag weliswaar stevige concurrentie verwachten. Zeker een handvol teams kunnen zich zondag in de voorste linie mengen. Het KAV Roeselare van Hanna Vandenbussche en Julie Voet, de gemengde ploeg van Charlotte Van Laethem, Annelies Nijssen en Marie Bilo en het team van Thomas Julliette zijn er drie van. Met slotlopers Jana Van Lent (RESC) en Imana Truyers (CABW) zijn er ook kansen langs Waalse zijde. Vice-Belgisch veldloopkampioene Chloé Herbiet is een opvallende aanwezige op de startlijst. De vraag rijst wat zij amper twee weken na haar geslaagd marathondebuut in Eindhoven kan klaarspelen.

Bij de mannen zoeken we een opvolger voor het team ROCKNRUN van Ruben Querinjean. Querinjean ondervindt last aan het scheenbeen, maar is zonder ongelukken weer van de partij. Hij krijgt opnieuw Maxime Delvoie en Antoine Senard aan zijn zijde met wie hij vorig jaar mocht zegevieren. Het grote gevaar zou kunnen komen van het Leuvense collectief. DCLA gooit namelijk Pieter Sisk, Dries Basemans en Guillaume Grimard in de strijd. Met onder andere Clément Deflandre in de ploeg komt ook Herve met sterke papieren opdraven. Zij hebben een tweede plaats te verdedigen. Lyra-Lierse, de nummer drie van vorig jaar, kan rekenen op Jochem Vermeulen, Ward Leunckens en Nicolaï Saké. Marathonloper Michael Somers zorgt voor een kleine verrassingsact door ruim een maand na het behalen van de olympische limiet alweer de spikes aan te binden. Somers koos zijn twee jongere broers als kompanen en kan zich dus zonder druk aan deze bruuske overstap wagen.

Extra prijzenpot voor jonge talenten

EnergyVision, marktleider in hernieuwbare energie in België, is voor de komende drie seizoenen titelpartner van de CrossCup. Het bedrijf staat bekend om zijn model van gratis zonnepanelen voor huishoudens en KMO’s, maar heeft ook een groot hart voor atletiek. EnergyVision voorziet een verhoogde prijzenpot voor de scholieren en junioren. De totale prijzenpot voor deze categorieën gaat maal drie. In tegenstelling tot voorgaande jaren vallen niet enkel de eindwinnaars en/of de runners-up in de prijzen, maar deelt het volledige podium van de eindstand in de prijzenpot, die voor jongens en meisjes gelijk zal zijn. Daarbovenop zullen de eindwinnaars van die klassementen ook beloond worden met een gratis testdag bij Energy Lab.

Deel dit bericht