Fem van Empel loopt naar overwinning in Baal

Belga
Belga

In de blubber van Baal heeft Fem van Empel 4 op 4 geboekt in de X²O Badkamers Trofee. Wederom moest ze afrekenen met een taaie Lucinda Brand, tot ze al lopend toch het verschil kon maken in de slotronde. De 18-jarige Ava Holmgren werd fraai derde.

Wereldkampioene Fem van Empel nam meteen het commando, maar zag Lucinda Brand al snel overnemen. Onmiddellijk werd duidelijk dat het voor de overwinning tussen de twee Nederlandse dames zou gaan. De achtervolging werd geleid door Anna Kay voor Sanne Cant en de piepjonge Imogen Wolff. Clara Honsinger, Denise Betsema en Ava Holmgren voegden zich wat later toe aan de strijd voor de laatste podiumplek.

Pas na ruim 11 minuten kwamen de leiders voorbij aan de aankomst, het resultaat van de loodzware omstandigheden. Brand was duidelijk in haar sas op de modderige omloop van haar ploegbaas Sven Nys, maar al lopend kon Van Empel de eerste kloofjes telkens dichten. In de achtergrond werd Betsema teruggeslagen door een schuiver in de modder. Op die manier sloegen Cant, Honsinger en Holmgren een gaatje.

Schuivers

De vermoeidheid sloeg toe bij de rensters. Van Empel struikelde in de modder, Cant kon zich nog net recht houden op het reuzegrote wasbord. Toch was er nog niets beslist toen Erwin Vervecken de bel luidde voor de laatste ronde. De 18-jarige Ava Holmgren had op ruime afstand van de leiders wel een kloofje geslagen richting laatste podiumplek.

Het werd een duel op het scherpst van de snee voor de zege. Brand maakte enkele schuivers en kon Van Empel bergaf niet passeren. Vervolgens werd ze op een lange loopstrook onder druk gezet door de wereldkampioene. Dat bleek het beslissende moment. Van Empel zet de puntjes dus op de i nadat ze enkele mindere dagen kende. Holmgren was dolgelukkig met haar podiumplaats. Met Cant, Honsinger en de Zwitserse Alessandra Keller vielen er drie nationale kampioenen net naast het podium.

Deel dit bericht