Fem van Empel wint Schorrecross met overwicht na moeizame eerste ronde

the women's race of the Superprestige Boom, stage 5/8 of the Superprestige cyclocross cycling competition, Saturday 02 December 2023, in Boom.
BELGA PHOTO DAVID PINTENS
the women's race of the Superprestige Boom, stage 5/8 of the Superprestige cyclocross cycling competition, Saturday 02 December 2023, in Boom. BELGA PHOTO DAVID PINTENS

Wereldkampioene Fem Van Empel (Jumbo – Visma) won met overwicht de Schorrecross voor vrouwen in Boom. In de eerste ronde maakte ze enkele foutjes waardoor het een duel leek te worden met Puck Pieterse, maar de rollen werden meteen omgedraaid en Van Empel zette de Nederlandse kampioene onder druk. Annemarie Worst kon na een spannende strijd de derde plaats veroveren.

Op de korte startstrook miste topfavoriete Fem Van Empel haar pedaal en geraakte zo meteen in het gedrum. Ze vocht zich meteen terug naar de kop, maar maakte verder in de eerste ronde enkele kleine schuivers. Haar concurrente Puck Pieterse profiteerde hier mooi van en sloeg meteen een kloof van enkele seconden. De Nederlandse kampioene maakte op haar beurt enkele schuivertjes bij het begin van de tweede ronde. Fem van Empel dichtte de kloof en we maakten ons op voor een mooi duel.

Meer dan enkele hectometers konden we niet genieten van dit verhoopte duel. Puck Pieterse maakte in de buurt van de trollen in De Schorre een grotere schuiver en moest de wereldkampioene laten gaan. Meer had Van Empel niet nodig om haar motor helemaal op gang te trekken en te beginnen aan haar one-woman-show. In de achtergrond bundelden Denise Betsema, Annemarie Worst, Kata Blanka Vas en Inge Van Der Heijden de krachten in de strijd om de derde plaats. Shirin Van Anrooij miste haar start compleet.

Fem Van Empel, onderweg om een gemis op haar palmares aan te vullen, reed seconde per seconde verder weg en finishte met ruim een minuut voorsprong. Puck Pieterse kon haar geen duimbreed meer in de weg leggen, maar zat wel stevig op de tweede plaats. Kata Blanka Vas deed een gooi naar de derde plaats, maar Annemarie Worst liet dit niet zomaar gebeuren. In de voorlaatste ronde nam ze het commando in de strijd om de derde podiumplaats. Zij kreeg in de laatste ronde het gezelschap van haar landgenote Inge Van Der Heijden voor een duel om het brons. Worst kon het laken naar zich toe trekken in deze strijd en is zo de nieuwe leidster in het Superprestige klassement.

Fem Van Empel (Jumbo – Visma) bevestigde het wedstrijdverhaal: “Ik zei nog voor de start tegen begeleiders dat ik er niet in echt in zat. Ik wist niet hoe het zou gaan en in de eerste ronde mislukte alles. Het parcours was veranderd ten opzichte van de verkenning. Ik had geen twijfels, maar ook geen focus. Het was goed om even wakker te worden en ik ben zeer tevreden met de rest van de wedstrijd.”

Puck Pieterse (Fenix – Deceuninck) moest haar meerdere erkennen in haar landgenote: “Na een ronde kwam Fem er heel hard overheen en ze was duidelijk gewoon de sterkste vandaag. Deze zomer was ik sterker en nu is Fem duidelijk sterker. Ik hoop dat ik de komende weken de kloof kan dichten.”

Annemarie Worst (Cyclocross Reds) straalde met haar derde plaats: “Ik ben zeer tevreden dat ik hier de derde plaats verover en leister wordt in het klassement. Dit klassement is een doel geworden. Ik heb veel pech gehad in de wereldbeker dus het klassement daar is een beetje weg en ik moet kijken naar andere klassementen.”

Deel dit bericht