Finishen in het donker maakt het verschil in eerste editie Port of Antwerp Night Marathon

poanm1209

Droog en een bijzonder aangename looptemperatuur, de allereerste Port of Antwerp Night marathon kon in ideale omstandigheden gelopen worden. Ruim 9000 lopers hadden uitgekeken naar het eerste grote loopfeest sinds de coronacrisis. Niks dan blije gezichten dan ook die uit het duister aan de finish opdoken.

De lichtjes van de Schelde, die van heel wat Antwerpse landmarks en bij sommigen wie weet wat sterretjes aan de aankomst, dat kregen de deelnemers aan de marathon, halve marathon en aflossingsmarathon zaterdagavond voorgeschoteld. Ze liepen van daglicht door de schemer recht de nacht in. Het leverde hen een unieke ervaring op en gaf het evenement een bijzondere sfeer. Heel wat fijne en originele animaties langs het parcours deden de rest. Waarom een nachtmarathon? Daarom dus.

De eerste die onder luid applaus de Port of Antwerp Night marathon op zijn naam mocht schrijven en zich meteen ook Belgisch marathonkampioen mag noemen, was Filip Vercruysse. De 38-jarige Vlamertingenaar finishte in 2:24.11 en was daarmee een kleine minuut sneller dan Tommy Kinders (2:25.04). Bart Verschoren werd derde in 2:25.23. Vercruysse is geen onbekende in marathonmiddens. Hij liep vorig jaar in Valencia een persoonlijk record van 2:16.57.

Victoria Warpy werd de eerste vrouw in 3:02.12, voor Lieselotte Beck (die de nieuwe Belgische kampioene is) en Nel Van Damme. De aflossingsmarathon werd gewonnen door Team JMT uit Mol. De vier mannen die elk net iets minder of iets meer dan 10 kilometer voor hun rekening namen, eindigden in 2:36.17. De bekendste deelnemer was zonder twijfel Antwerps burgemeester Bart De Wever die met 4:11.21 zelfs onder het beoogde doel finishte. Onderweg, op het Kiel, had hij nog even de tijd genomen om de vlam aan de olympische ringen aan te steken. Havenschepen Annick De Ridder klokte af na iets meer dan 5u.

Voor de marathonlopers van start gingen mochten de deelnemers aan de halve marathon de spits afbijten. Na net geen uur en 10 minuten sprintte het kopduo Ramdan Snoussi – Rik Thijs om de zege. Snoussi, in 2019 al derde op de AG 10 Miles, haalde het met een meter voorsprong op Thijs (in 1:09.25). Bij de vrouwen was er meer afscheiding en won Elke Heirman in 1:22.31.

Om 1u35 kwam de allerlaatste marathonloper over de streep aan het MAS en kon de nacht echt vallen over Antwerpen.

Deel dit bericht