Jana Van Lent en Guillaume Grimard houden stand tijdens EnergyVision CrossCup in Diest

Belga

De EnergyVision CrossCup kent zijn eindwinnaars van de 42ste editie. Op de lange cross gaf Jana Van Lent haar favorietenrol niet meer weg. Ze haalde het overtuigend van Victoria Warpy. Bij de mannen maakte Guillaume Grimard het spannender. Hij liet Nicolaï Saké naar de dagprijs soleren maar bleef in de eindstand met het kleinste verschil nog nipt de modderduivel voor.

Na drie individuele manches en de relays valt het doek over de 42ste editie van de EnergyVision CrossCup. In het Provinciedomein Halve Maan in Diest werd vandaag het allerlaatste pleidooi gehouden. Bij de vrouwen waren op de lange cross alle ogen gericht op Jana Van Lent. Zij was in alle individuele manches de betere landgenote en kreeg dus niet voor niets de favorietenrol toebedeeld.

Ook vandaag was Van Lent duidelijk de betere. Ze schudde Victoria Warpy, haar gevaarlijkste concurrente voor de eindwinst, al vroeg in de wedstrijd van zich af. Een sterke Amélie Bihain kon zich, net als Juliette Thomas, ook verrassend nog voor Warpy in de uitslag nestelen. Van Lent mocht zich al snel zeker wanen van het eindklassement, maar toch werd ze nog stevig op de proef gesteld. De Nederlandse Jasmijn Lau en de Britse Jessica Gibbon waren eveneens naar het Hageland afgezakt en maakten de koers hard. Van Lent kon aanvankelijk aanknopen. Na enkele ronden moest ze het hoofd toch buigen voor het duo waardoor ze genoegen moest nemen met een derde plaats op 41 seconden van de winnares. De dagwinst ging naar Groot-Brittannië. Gibbon zette onze noorderbuur in de laatste ronde op enkele seconden en pakte de zege.

Bij de mannen verscheen een dolgelukkige Nicolaï Saké aan de start. De rijzige atleet had modder gezien en dus zijn kans geroken om te verrassen. Saké kon zijn enthousiasme moeilijk wegsteken en begon al na een goede ronde aan zijn solo. Marco Vanderpoorten probeerde de oversteek naar de kop te maken, maar bleef in niemandsland rondjes malen. Op plaats drie knokte Guillaume Grimard voor zijn eindklassement. De voorlopige leider moest uiteindelijk bijna een halve minuut toegeven op Saké, maar hield voldoende stand om zijn eerste EnergyVision CrossCup eindzege te pakken. Saké kwam één luttele punt te kort om de winst af te snoepen. Hij eindigt net als vorig jaar tweede in het regelmatigheidscriterium.

Op de korte cross ging Charlotte Van Hese verder op haar elan van de voorbije weken. De vice-Belgische kampioen trok net als in Hannuit aan het langste eind en wipte zo overtuigend over Lotte Scheldeman, de voormalige leidster in de eindstand. Bij de mannen mondde een pittig duel tussen Ruben Verheyden en Ziad Audah uit in het voordeel van die laatste. Audah plaatste in het slot een ultieme versnelling waar Verheyden, die zaterdagavond nog een indoorwedstrijd afwerkte, geen antwoord op had. Audah sloeg net als Van Hese een dubbelslag door ook het eindklassement te toppen.

Deel dit bericht