Jebitok en Nimubona zegevieren tijdens sneeuweditie van EnergyVision CrossCup in Hannuit

EnergyVisionCrossCupHannut21012024-55

De 80ste editie van de EnergyVision CrossCup in Hannuit mondde uit in een buitenlands onderonsje. In een sneeuwwit decor hield Edinah Jebitok geen spaander heel van de concurrentie. De Keniaanse zette de tegenstand op meer dan een halve minuut. Een pak spannender was het bij de mannen waar Yves Nimubona pas in de sprint het laken naar zich toetrok. Jana Van Lent en Guillaume Grimard hielden zich het best staande tussen het internationale geweld. De twee leiders in het EnergyVision CrossCup-klassement eindigden allebei als vijfde.

Het begin bijna traditie te worden. Net als vorig jaar zorgde een laag sneeuw voor een extra moeilijkheidsgraad tijdens de EnergyVision CrossCupin Hannuit. Afrikaanse atleten, die dankzij het World Athletics Cross Country Tour Gold-label met een ruime delegatie waren afgezakt naar Luik, zijn over het algemeen niet happig op deze omstandigheden. Dat was vandaag echter niet aan hun prestaties te merken.

Op de lange cross bij de dames duwde Edinah Jebitok van bij de start het gaspedaal stevig in. De Keniaanse kon op weinig weerwerk rekenen en diepte stelselmatig haar voorsprong uit. Ze hield aan de finish een bonus van maar liefst 39 seconden over op haar landgenote Pamela Kosgei, en boekte zo haar derde overwinning in een World Athletics Cross Country Tour Gold-wedstrijd. De strijd om de overige podiumplaatsen was spannender om volgen. Kosgei voelde de hete adem van Megan Keith, die een heel opbouwende koers liep, steeds dichterbij komen. Uiteindelijk kon ze de Europese beloftekampioene nog enkele tellen achter zich houden waardoor Keith net als vorig jaar derde werd in Hannuit. Jana Van Lent, de eerste Belg aan de finish, liep een sterke maar eenzame koers. Ze eindigde uiteindelijk als vijfde op ruim twee minuten van Jebitok. Van Lent deed trouwens een goede zaak voor het algemeen klassement en loopt verder uit.

Bij de mannen kregen we een heel ander wedstrijdscenario gepresenteerd. Een trosje van vijf groepeerde zich al in de eerste ronde. Guillaume Grimard wist als enige landgenoot deze kopgroep te vervoegen. Ondanks het beulwerk van Yves Nimubona en Merhawi Mebrahtu moest Grimard pas in de voorlaatste ronde enkele meters toegeven. In de laatste ronde konden ook Kibet Kandie en Santiago Catrofe de aanvalslust van Nimubona en Mebrahtu niet meer counteren waardoor het duo met twee naar de streep trok. Uiteindelijk was een sprint nodig om Nimubona tot winnaar uit te roepen. Mebrahtu werd nipt tweede en zag Kandie de sprint om de laatste podiumplaats winnen. Grimard werd uiteindelijk vijfde op slechts veertien seconden van de top drie. De man in vorm komt zo steviger aan de leiding in het EnergyVision CrossCup-klassement. Zijn grootste belager, Isaac Kimeli, kon door ziekte eerder deze week geen vuist maken in de wedstrijd en eindigde als zesde.

Op de korte cross mochten twee verwachte namen het hoogste schavotje op. Vice-Belgisch kampioen Ziad Audah hield nog nipt Ward Leunckens achter zich en Charlotte Van Hese wist net voor het ingaan van de laatste rechte lijn haar clubgenote Eline Dalemans af te schudden. Arno De Feyter en Liselot Smolders verrasten wel door beiden de derde stek in te nemen.

Deel dit bericht