Keytrade Bank Nationaal Park Marathon Maasmechelen verwelkomt meer dan 3000 lopers en wandelaars

Golazo
Golazo

Komend weekend staat in Nationaal Park Hoge Kempen de Keytrade Bank Nationaal Park Marathon Maasmechelen op het programma. Op zaterdag 4 maart mogen de wandelaars het enige nationale park dat België rijk is doorkruisen en op zondag 5 maart is het de beurt aan de lopers. De deelnemers hebben keuze uit vier verschillende afstanden: 7,5 km, 14 km, 22 km en natuurlijk de 42,195 km van een volledige marathon. Online inschrijven kan nog tot en met zaterdagavond.

De Keytrade Bank Nationaal Park Marathon Maasmechelen voert de deelnemers van start tot finish door het Nationaal Park Hoge Kempen. Deze gloednieuwe belevings- en natuurmarathon mag meteen de mooiste van België genoemd worden: met ruim 12.000 hectare aan natuurpracht zullen de wandelaars en lopers zich de ogen uitkijken in Belgiës enige nationale park. Het parcours is voor 85 procent onverhard. Tussen start en finish wandelen en lopen de deelnemers door loofbossen, heide en langs meren en zullen ze getrakteerd worden op unieke en prachtige uitzichten.

Voor de meer dan 700 marathonwandelaars en -lopers wordt het komend weekend een primeur, maar de kortere afstanden zijn niet aan hun proefstuk toe. De Keytrade Bank Nationaal Park Marathon Maasmechelen is na de toevoeging van de marathon aan het programma immers de nieuwe naam van de Nationaal Park Run & Walk, die de voorbije jaren al twee geslaagde edities kende. Aan de succesformule van de kortere trail runs wordt niet geraakt.

De 22 km is de populairste afstand bij de voorinschrijvers. Zij krijgen zelfs het pittigste parcours voorgeschoteld, want als enige doen zij de beklimming van Terhills, met een prachtig zicht op de omliggende meren. De marathondeelnemers wandelen en lopen gedurende 3 km langs die meren en kunnen genieten van de aanblik van de majestueuze terrils op de achtergrond.

De Keytrade Bank Nationaal Park Marathon Maasmechelen – of het nu de marathon zelf of de trail run van 22, 14 of 7,5 km is – is ook een kleine wereldreis. Tijdens de passage door Terhills zullen de deelnemers zich in Scandinavië wanen, de Mechelse Heide heeft dan weer veel weg van een stukje Afrika in België en de Vallei van de Kikbeekbron zou dan zo weer een postkaart uit Canada kunnen zijn. Andere hoogtepunten op het parcours: de Vallei van de Ziepbeek en het Mechelse bos, een typisch Kempens bos met zandgrond en veel sparren en dennen.

Raf Terwingen, burgemeester Maasmechelen: “We overdrijven niet als we beweren dat we de mooiste marathon van België aanbieden. Onze parcoursbouwer Dirk Dexters zal wel wat keuzestress hebben ervaren bij het selecteren van de prachtige stukjes natuur die de route passeert”, aldus de burgemeester. “Maar die stress kan hij nergens beter weer kwijt dan in onze bossen”, vult schepen van Sport Corrie Bemelmans aan. “Maasmechelen beschikt over het grootste stukje Nationaal Park en is daarmee het grootste natuuroplaadpunt van de regio. Een marathon en tegelijk de batterijen opladen, het lijkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het niet. Even het hoofd leegmaken en genieten van de omgeving. Het is dé manier om mentaal helemaal bij te tanken.”

Keytrade Bank Nature Trail Series

De Keytrade Bank Nationaal Park Marathon is het eerste event van de Keytrade Bank Nature Trail Series 2023, de verzameling van de meest groene loop- en wandelevenementen van ons land. Tijdens deze Nature Trails lopen of wandelen de deelnemers doorheen de mooiste plekjes natuur van België. Na de Keytrade Bank Nationaal Park Marathon volgen nog de Keytrade Bank Crêtes de Spa (25 & 26 maart), de Keytrade Bank Brussels Nature Run & Walk (16 april), de Keytrade Bank Abdijentocht (18 mei), de Keytrade Bank Trail de l’Abbaye (7 oktober), de Keytrade Bank Knokke Trail (26 november) en de Keytrade Bank Mijnentocht (17 december).

Deel dit bericht