Koninginnenrit Renewi Tour 2024 start in Menen

Golazo
Golazo

De Renewi Tour, de enige UCI WorldTour-rittenkoers in België en Nederland, verwelkomt volgend jaar voor het eerst Menen als gaststad. De West-Vlaamse stad is op zondag 1 september 2024 de startplaats van de koninginnenrit, die traditioneel eindigt op de Vesten in Geraardsbergen.

Het startschot van de koninginnenrit, tevens de slotrit van de Renewi Tour 2024, wordt gegeven op de Grote Markt van Menen. De renners zullen eerst een lokale ronde in het centrum van Menen en langs deelgemeenten Rekkem en Lauwe afleggen, alvorens koers te zetten richting Henegouwen. In het Pays des Collines kunnen stevige kuitenbijters zoals de Hameau des Papins en de Bourliquet voor een eerste schifting zorgen. Vervolgens gaat het naar Geraardsbergen. In de Oost-Vlaamse wielerstad wacht het peloton de traditionele lokale ronde over de Denderoordstraat, Onkerzele Berg, Bosberg, Muur van Geraardsbergen en Vesten.

“De Renewi Tour is verheugd met het partnership met de Stad Menen”, zegt Christophe Impens van organisator Golazo.“ De passages door het centrum van Menen, Lauwe en Rekkem zullen een waar feest worden. Bij het verlaten van Menen trekken we dwars door het mooie, maar zware Pays des Collines, waar we de vele steile hellingen gaan opzoeken. Om vervolgens een spetterende finale in te duiken in en rond Geraardsbergen. De aankomst op de Vesten is inmiddels een klassieker op de UCI WorldTour-kalender.”

Burgemeester Eddy Lust van Menen: “De voorbije jaren haalden wij iedere zomer een topsportevenement naar onze stad Menen. Dit jaar was dit het Europees kampioenschap triatlon. De organisatie achter dit event besloot om na vier meer dan geslaagde edities te stoppen op een sportief hoogtepunt, dus gingen we op zoek naar een waardig alternatief. Dat vonden we in de vorm van de start van de koninginnenrit van de Renewi Tour (voorheen Eneco/BinckBank Tour). Zo zijn we meteen gaststad voor de slotrit Menen-Geraardsbergen van deze UCI WorldTour-wielerwedstrijd. De enige WordTour rittenwedstrijd voor mannen trouwens in België en Nederland.”

Schepen van Sport Kasper Vandecasteele vult aan: “Op zondag 1 september zal het in Menen over de koppen lopen zijn in de startzone op en rond de Grote Markt. Weet dat alle WorldTour-teams hier sowieso aan de start zullen staan met hun beste renners. Uniek voor onze stad. Maar ook onze deelgemeenten kunnen mee van dit event smullen: na de start kort voor de middag rijdt het peloton namelijk een lokale ronde dwars doorheen de dorpskernen van Lauwe en Rekkem, mét zelfs een bonificatiesprint onderweg. We willen hiermee ook in 2024 met een topsportevent mensen samenbrengen in onze stad.”

De Renewi Tour 2024 start op woensdag 28 augustus en eindigt op zondag 1 september. Het volledige rittenschema met alle start- en aankomstplaatsen zal later bekendgemaakt worden.

Deel dit bericht