Laros klaar om debuut te maken op SPAR European Cross Country Championships in Brussel

European Athletics
European Athletics

Europees U20-kampioen 1500m en 5000m Niels Laros maakt zijn debuut op de SPAR European Cross Country Championships in Brussel op 10 december.

Laros, die vorig jaar het kampioenschap in La Mandria park bij Turijn wegens ziekte moest missen, maakt deel uit van een 18-koppig Nederlands team.

De 18-jarige was deze zomer ongeëvenaard op de baan, maar de Nederlander moet het volgende maand opnemen tegen een van de sterkste atleten ooit in de U20-race, waaronder 2021-winnaar Axel Vang Christensen uit Denemarken en 2021-Europees U20-3000m-kampioen Nick Griggs uit Ierland.

Maar als Laros zegeviert, treedt hij in de voetsporen van landgenoot Gert-Jan Liefers, die in 1997 de eerste Europese cross-countrytitel voor mannen U20 won. Laros pakte deze zomer het Nederlands record op de 1500 meter af van Liefers met een tijd van 3:31,25 op de wereldkampioenschappen atletiek in Boedapest.

Andere opvallende namen in het Nederlandse team zijn Filmon Tesfu bij de mannen senioren en 3000m steeplechase-specialiste Veerle Bakker, die vorig jaar als tiende eindigde, bij de vrouwen senioren.

De zeer ervaren Maureen Koster, voormalig goudenmedaillewinnares bij de vrouwen bij de senioren, staat aan het hoofd van het mixed relay team.

Nederland heeft acht gouden medailles gewonnen in de geschiedenis van de SPAR European Cross Country Championships. Twee van die acht gouden medailles kwamen uit Brussel tijdens de 2008-editie van de kampioenschappen.

Susan Krumins won U23-goud onder haar meisjesnaam Kuijken en Hilda Kibet zegevierde bij de vrouwen senioren en trad daarmee in de voetsporen van haar nicht Lornah Kiplagat, die deze titel drie jaar eerder won.

De 2023 SPAR European Cross Country Championships zullen live worden uitgezonden via het All-Athletics platform.

Deel dit bericht