Machtsprint op Groeningebrug of aanvallers aan het feest in CAPS Urban Cross Kortrijk?

Golazo
Golazo

Zaterdag staat in Kortrijk de tweede manche van de X²O Badkamers Trofee op het programma. De CAPS Urban Cross Kortrijk is toe aan zijn vierde editie. Nieuw is dat het parcours dit jaar in de tegenovergestelde richting ten opzichte van vorig jaar zal lopen. “Dit zal wellicht voor een nieuwe dynamiek in het wedstrijdverloop zorgen”, voorspelt parcoursbouwer Erwin Vervecken.

Het parcours van de CAPS Urban Cross Kortrijk loopt dwars door de stad, op slechts enkele honderden meters van de Grote Markt. Op twee plaatsen kruist het parcours de Leie, via de Groeningebrug en de Collegebrug. De CAPS Urban Cross mag dan wel een ‘stadscross’ zijn, toch ontbreken ook de typische ingrediënten van een klassieke veldrit niet: passages door het zand, korte heuveltjes, … afgewisseld met snelle grasstroken die de Leieboorden sieren. Nieuw is dat het parcours dit jaar in de tegenovergestelde richting ten opzichte van vorig jaar zal lopen.

“Praktische en logistieke redenen liggen aan de basis voor de richtingsverandering van het parcours, maar ik verwacht dat het ook een nieuwe dynamiek in het wedstrijdverloop zal teweegbrengen”, aldus Vervecken. “De voorbije jaren waren de laatste honderden meters van de cross vrij rechttoe rechtaan, wat niet in het voordeel van aanvallers was. Nu wordt de snelheid eruit gehaald met wat bochtenwerk en nog een haakse bocht kort voor de finish. Voor alle duidelijkheid: de finish blijft op de top van Groeninghebrug, alleen zullen de renners nu van de andere kant komen aangesprint.”

Ook de start blijft aan de voet van de Groeninghebrug, maar dan aan de andere kant dan de voorbije jaren. “Die wijziging maakt ook dat de eerste bocht van het parcours veiliger geworden is”, legt Vervecken uit. “Het noordelijke gedeelte van het parcours, aan het Koning Albertpark, blijft grotendeels hetzelfde omdat we kunnen spelen met de lussen aan de Collegebrug en de Groeningebrug. Maar het zuidelijke gedeelte van het parcours, aan de kant van het stadscentrum, verloopt helemaal in tegengestelde richting ten op zichte van de voorbije jaren.”

Brand kan vier op een rij scoren

Krijgen we zaterdag een solo of een machtsprint op de Groeningebrug? Lucinda Brand kan het allemaal. De Nederlandse schreef de voorbije drie edities van de CAPS Urban Cross Kortrijk op haar naam. Twee keer won ze na zo’n machtsprint, vorig jaar kwam ze alleen over de meet. Als Brand, die door een gebroken middenhandsbeentje op 1 november de openingsmanche van de Soudal Ladies Trophy op de Koppenberg miste, voor een vierde keer op rij wil winnen in Kortrijk zal ze moeten afrekenen met onder meer wereldkampioene Marianne Vos, Ceylin Alvarado, Aniek van Alphen en Denise Betsema. Die laatste komt in afwezigheid van Fem van Empel, de winnares in Oudenaarde, als virtuele leidster in de Soudal Ladies Trophy aan de start in Kortrijk.

Pidcock voor het eerst in Kortrijk

Bij de mannen is Lars van der Haar de leider in de X²O Badkamers Trofee na de openingsmanche in Oudenaarde. De Nederlandse kampioen wordt in de Guldensporenstad uitgedaagd door wereldkampioen Tom Pidcock, die voor het eerst deelneemt in Kortrijk. Uiteraard azen ook enkele Belgen op de overwinning in de CAPS Urban Cross Kortrijk. Eli Iserbyt weet hoe het moet, want hij deed het al een keertje in 2020. Ook Europees kampioen Michael Vanthourenhout is gebrand op een zege in eigen gouw. Iserbyt en Vanthourenhout zijn de nummers 2 en 3 in het klassement van de X²O Badkamers Trofee.

Met Jens Adams, Pim Ronhaar, Lander Loockx en Thibau Nys komen ook de nummers 4 tot en met 7 van de Koppenbergcross aan de start in Kortrijk. Ook Niels Vandeputte, Vincent Baestaens, Joris Nieuwenhuis en Corné van Kessel mikken zaterdag ongetwijfeld op een mooie ereplaats. Dat geldt bij de vrouwen uiteraard ook voor onze Belgische vaandeldraagsters Sanne Cant en Marion Norbert Riberolle.

Trimetal Rookie Trophy

In de Trimetal Rookie Trophy voor belofterenners kunnen we een heruitgave krijgen van het beklijvende duel dat Victor Van De Putte en wereldkampioen Joran Wyseure uitvochten op de Koppenberg. Van De Putte trok in Oudenaarde aan het langste eind en gaat in Kortrijk voor twee op twee. Maar met Europees kampioen Emiel Verstrynge, Witse Meeussen en Jente Michels zijn er heel wat kapers op de kust.

PRAKTISCHE INFO CAPS URBAN CROSS KORTRIJK

Programma zaterdag 26 november 2022:

• 9u50 – Junioren Vrouwen
• 11u – Junioren Mannen
• 12u15 – U23 Mannen
• 13u45 – Elite Vrouwen
• 15u – Elite Mannen

TV

De CAPS Urban Cross Kortrijk voor elite vrouwen en elite mannen is op zaterdag 26 november vanaf 13u30 live te volgen in Sporza op Canvas.

Deelnemers:

Je kan HIER de volledige deelnemerslijst bekijken >>

Meer info & tickets:

www.capsurbancross.be
www.X2OBadkamerstrofee.be

Kalender X²O Badkamers Trofee 2022-2023:

• Dinsdag 1 november 2022: Koppenbergcross, Oudenaarde
• Zaterdag 26 november 2022: CAPS Urban Cross, Kortrijk
• Zondag 1 januari 2023: GP Sven Nys, Baal
• Dinsdag 3 januari 2023: Herentals Crosst, Herentals
• Donderdag 5 januari 2023: Vlaamse Duinencross, Koksijde
• Zaterdag 28 januari 2023: Rectavit Flandriencross, Hamme
• Zondag 12 februari 2023: Soudal Krawatencross, Lille
• Zondag 19 februari 2023: Soudal Brussels Universities Cyclocross, Brussel

Deel dit bericht