Meer dan 5000 deelnemers voor zonnige en sfeervolle Antwerp Marathon

Golazo
Golazo

Met exact 5050 waren ze op zondagmorgen aan het Kattendijkdok, waar opnieuw de start lag van de Antwerp Marathon supported by Port of Antwerp-Bruges. De mist was opgetrokken en had plaatsgemaakt voor een heerlijk zonnetje. Niet alleen goed nieuws voor wie zich klaarmaakte in het startvak, ook voor de toeschouwers die langzaamaan – en later op de dag in groten getale – naar buiten kwamen.

Het parcours van zowel de marathon als de halve marathon slingerde zich door de stad. De marathonlopers liepen vanuit het centrum via de kaaien eerst nog naar Hoboken (met een mooie passage op het Schoonselhof) en het Kiel om daarna – net als de andere lopers – langs Berchem en Zurenborg door de binnenstad terug te keren naar het Eilandje. De finish lag onder het MAS. Wie deze stadsmarathon ook gebruikte om zijn ogen de kost te geven, zag onderweg het Havenhuis, het Justitiepaleis en tal van andere Antwerpse landmarks. Of de havencontainerconstructie van de Port of Antwerp-Bruges cheering lane, op de hoek van de De Keyserlei, waar een dj voor stimulerende beats en vibes zorgde.

De toplopers keken daar wellicht wat minder naar om. Al van kort na de start van de marathon was er een duidelijke afscheiding vooraan: Julien Calandreau had na 10 kilometer driekwart minuut voorsprong en die diepte hij gestaag uit. De nummers twee en drie speelden nog wel haasje over, maar Calandreau was gaan vliegen en won in 2:29:12. Tien minuten later werd Jonas Mertens tweede (2:39:37), Jeffrey Van Agtmaal vervolledigde het podium (2:40:21).

De Nederlandse Ada Geuze was de snelste vrouw in 3:06:24, voor Els Buyl en Elisabeth Van Rompay. In de aflossingsmarathon tot slot ging de zege naar Team Cocom. Antwerps burgemeester Bart De Wever had dit keer ruim 4 uur en drie kwartier nodig (4:47:31 om precies te zijn) om zijn marathon tot een goed einde te brengen.

Op de halve marathon voerde een viertal lang de kop van de wedstrijd. Het groepje werd langzaam uitgedund en uiteindelijk zetten Ramdan Snoussi en Ward Van Der kelen met z’n tweeën de laatste 500m in. Snoussi perste er een flinke sprint uit en won in 1:04:58. Van Der Kelen finishte drie seconden later (1:05:01). Simon Mestdagh werd derde (1:05:19). Bij de vrouwen stond er geen maat op Nina Lauwaert. Ze finishte in 1:12:35, met ruime voorsprong op Elise Van Raemdonck en Ruth Van Campen.

Davy De fauw, ex-voetballer van o.m. Zulte Waregem, liep de halve marathon in 1:41:18. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden finishte in net iets meer dan twee uur. Om 15u40, na 5u35 lopen, kwam de laatste finisher over de streep en werd door de organisatie nog in de bloemetjes gezet voor zijn volharding.

Deel dit bericht