Michael Vanthourenhout: ‘Ik wil een betere loper worden’

mvth1002
Voor de slotmanche van de X²O Badkamers Trofee houden de veldrijders zondag halt in de hoofdstad. In de Soudal Brussels Universities Cyclocross hoopt Michael Vanthourenhout zijn technische troeven uit te spelen. "Hopelijk zal het bovenste laagje van het parcours er een beetje vettig bijliggen."

De Soudal Brussels Universities Cyclocross is aan haar derde editie toe. Het technische en gevarieerde parcours op de terreinen rond de campussen van de VUB en de ULB heeft in geen tijd de harten van de veldrijders veroverd. Ook Michael Vanthourenhout houdt goede herinneringen over aan de cross in de hoofdstad. Een jaar geleden viel de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal net naast het podium, twee jaar geleden werd hij derde na Mathieu van der Poel en Toon Aerts.

“Die cross is echt wel een meerwaarde op de kalender”, aldus Vanthourenhout. “Het is een parcours waarin alles aan bod komt en waar ook je techniek een belangrijke rol speelt. Dat ligt me wel.”

De voorspellingen dat de temperatuur zondag opnieuw boven het vriespunt klimt, stemmen hem optimistisch. “Voor een volledige dooi zal het nog wat warmer moeten worden, maar allicht zal het bovenste laagje er nu wat vettiger bijliggen, dat heb ik wel graag. Dan wordt het nog technischer en kom ik beter tot mijn recht. Blijft het toch vriezen, dan krijgen we een snellere cross. Daarin heb ik het moeilijker om het verschil te maken.”

‘Meer lopen in de zomer’

Met zeges in Tabor en Merksplas won Vanthourenhout dit seizoen al in de Wereldbeker en de Superprestige, de X²O Badkamers Trofee is het enige regelmatigheidscriterium dat nog ontbreekt.

Hoe dan ook, de West-Vlaming blikt terug op een geslaagd seizoen. “Ik heb het gevoel dat ik dit jaar opnieuw een stap vooruit heb gezet. Alleen de eerste drie wedstrijden was ik niet goed, daarna heb ik een heel regelmatig seizoen gereden. De vorige jaren kon ik niet iedere week meedoen voor het podium, dat is me dit jaar wel gelukt.”

Volgend seizoen wil Vanthourenhout verder doorgroeien. “Ik ben ervan overtuigd dat er nog rek op zit. Zo kan ik nog een betere loper worden, daar wil ik in de zomer extra aandacht aan besteden. In crossen waar er veel moet gelopen worden, zoals op het WK in Oostende, ben ik nu nog iets minder. Door daarin sterker te worden, zal ik na een loopstrook frisser op de fiets kunnen springen.” Dubbele winst dus.

Een straffe loper worden zoals Tom Pidcock, dat zit er voor Vanthourenhout niet in. “Wat hij als loper neerzet, is indrukwekkend. Als ik ga lopen, dan is het aan een rustig tempo dat ik een tijdlang kan volhouden. Zo intensief als Pidcock heb ik nog nooit gelopen. Bij trainingen kreeg ik vaak last van blessures aan de knie, maar door extra oefeningen in de fitness kunnen we dat probleem wel verhelpen.”

Brand of Betsema?

Zonder pech volgt Eli Iserbyt zondag zichzelf op als eindwinnaar van de X²O Badkamers Trofee. De strijd om de tweede plaats belooft wel nog spannend te worden. Toon Aerts volgt op 3:02 van Iserbyt, nummer drie Michael Vanthourenhout moet 9 seconden goedmaken om een sprongetje over Aerts te maken. “Financieel zou dat een goede zaak zijn, maar ook de eer staat op het spel”, aldus Vanthourenhout.

In de Soudal Ladies Trophy is het erg close en staat de eindzege nog op het spel. Denise Betsema volgt op slechts 41 seconden van Lucinda Brand. De renster van Baloise Trek Lions kan bij winst een straffe quadruple realiseren. Naast haar wereldtitel in Oostende won ze ook al het eindklassement in de Wereldbeker en de Superprestige.

Er zal dit jaar logischerwijs geen Slotgala van de X²O Badkamers Trofee plaatsvinden. De eindwinnaars zullen gehuldigd worden tijdens de laatste manche in Brussel.

PROGRAMMA

Soudal Brussels Universities Cyclocross, zondag 14 februari:
– 13u45: Soudal Ladies Trophy
– 15u00: X²O Badkamers Trofee Elite Mannen

TV

De Soudal Brussels Universities Cyclocross voor elite vrouwen en elite mannen is zondag vanaf 13u30 live te volgen in Sporza op één.

Deel dit bericht