Minerva Classic Brugge – De Panne opent ‘heilige veertiendaagse van het wielrennen’ en test innovatieve waaier-app

Na de Strade Bianche en Milaan-Sanremo komt de koers terug naar Vlaanderen voor de ‘heilige veertiendaagse van het wielrennen’. De Minerva Classic Brugge – De Panne opent op woensdag 23 maart de debatten. Het deelnemersveld in West-Vlaanderen oogt als het WK voor sprinters. Ook zal in de Minerva Classic Brugge – De Panne én in de Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne een innovatieve waaier-app getest worden.

De start van het wielerspektakel begint woensdag op de Markt in Brugge, een plek met veel traditie in de Vlaamse koers. Daarna trekt het peloton richting de Vlaamse kust. Onderweg bepalen wind, waaiers en de gevreesde Moeren het DNA van de koers. De Moeren, een drooggelegd moeraslandschap aan de grens tussen België en Frankrijk dat zo’n twee meter onder de zeespiegel ligt, wordt drie keer aangedaan. Op de betonbaan van zo’n vier kilometer heeft de wind vrij spel. Hier is het vaak koers maken of kraken.

My RaceWind

Of het peloton daadwerkelijk zal scheuren in De Moeren – of elders op het parcours – valt moeilijk te voorspellen. Of toch wel? IMDC (International Marine and Dredging Consultants), een studie-en adviesbureau met ingenieurs en wetenschappers in watergerelateerde projecten (baggertechnieken, offshore engineering, waterbeheer, blue energy ,…), heeft daartoe My RaceWind ontwikkeld. In de Minerva Classic Brugge – De Panne woensdag en de Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne donderdag zal deze gloednieuwe innovatieve waaier-app uitvoerig getest worden.

“My RaceWind is een algoritme gebaseerd op het parcours en hoogteprofiel, de omgeving (bebouwing), de windrichting en de windsnelheid”, zegt Griet Langedock, die binnen de organisatie verantwoordelijk wordt voor onder andere technische innovatie. “Zo kan de app op ieder segment voorspellen of er al dan niet waaiers kunnen en – zelfs met enige zekerheid – zullen getrokken worden: een handige en leuke tool die woensdag en donderdag uitgetest zal worden door Sporza-commentatoren Karl Vannieuwkerke en Ruben Van Gucht.”

“Onze wedstrijden lenen zich uitstekend voor tests en try-outs”, gaat Langedock verder. “Zo is er twee dagen op rij een identiek parcours en zijn er lokale rondes. Dit geeft onderzoekers de kans om meerdere tests te doen, waarbij ook tussentijdse evaluatie en bijstellen mogelijk is. Met 369 km over twee dagen wordt het parcours tussen Brugge en De Panne de meest uitgestrekte onderzoeksruimte wereldwijd, want ook de komende jaren willen we met de Minerva Classic Brugge – De Panne en de Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne volop nieuwe applicaties uittesten en inzetten op extra technologie en ‘gamificaton’.“

WK voor sprinters?

De Minerva Classic Brugge – De Panne woensdag is 207 km lang. Waaiers of niet? Een solo, een klein groepje dat strijdt om de zege of toch een koninklijke sprint? Het zijn de renners die het scenario zullen schrijven. In de zoektocht naar een opvolger voor Sam Bennett heeft het deelnemersveld veel weg van een WK voor sprinters. De Ier boekte een jaar geleden in De Panne zijn eerste zege in een eendagswedstirjd in de UCI World Tour en doet woensdag een gooi naar een bisnummer.

Geen makkelijk opdracht. De concurrentie is immers talrijk aanwezig. Aan Belgische zijde is het uitkijken naar Jasper Stuyven, Jasper Philipsen en aanstormend talent Arnaud De Lie, begin deze maand nog aan het feest in de GP Monseré. Ook Jordi Meeus, Timothy Dupont en Sasha Weemaes beschikken over snelle benen. Internationale topsprinters aan de start: Caleb Ewan, Fabio Jakobsen, Mark Cavendish, Pascal Ackermann, Arnaud Démare, Giacomo Nizzolo, Niccolo Bonifazio, Cees Bol, Nacer Bouhanni en voormalig winnaar Dylan Groenewegen.

Na twee edities zonder publiek kijken de organisatoren en de renners uit naar het publiek langs de kant van de weg en aan de aankomst. Zowel de Minerva Classic Brugge – De Panne (UCI WorldTour) op woensdag 23 maart als de Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne (UCI Women’s WorldTour) op donderdag 24 maart zijn ook live te volgen bij Sporza op één, telkens vanaf 14u50.

PROGRAMMA

Minerva Classic Brugge – De Panne, woensdag 23 maart

• 10u30: Teampresentatie op de Markt van Brugge
• 11u55: Start op de Markt van Brugge
• 14u00: Eerste doortocht De Panne (Veurnestraat)
• 17u15: Voorziene aankomst in de Veurnestraat, De Panne

Deel dit bericht