Philipsen trekt ook eerste rit in Renewi Tour naar zich toe

RenewiTour-2

Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) heeft woensdag de eerste etappe van de Renewi Tour gewonnen. In een koninklijke sprint in Ardooie rekende hij af met Tim Merlier en Olav Kooij.

De eerste etappe in de Renewi Tour voerde de renner van Blankenberge naar Ardooie. Op de bodem van de Belgische kustgemeente koos Ludovic Robeet voor een avontuur. De renner van Bingoal Wallonie Bruxelles kreeg even later het gezelschap van vier kompanen: zijn land- en ploeggenoot Cériel Desal, Aaron Van Poucke (Team Flanders-Baloise), Jonas Rutsch (EF Education-Easy Post) en Alessandro Covi (UAE Team Emirates).

Het kwintet kreeg weinig ruimte. In het peloton waren de sprintersploegen tuk op een massasprint en werd het verschil met de koplopers onder controle gehouden. De maximale voorsprong bedroeg drie minuten. Net voor het ingaan van de laatste van vijf lokale rondes in Ardooie werden de vluchters bij de lurven gegrepen.

In een koninklijke sprint stond er geen maat op Jasper Philipsen. De viervoudige ritwinnaar van de Ronde van Frankrijk werd perfect gelanceerd door zijn ploegmaats en nam makkelijk de maat van de concurrentie. Tim Merlier en Olav Kooij vervolledigden het podium.

De Nederlander van Team Jumbo-Visma houdt aan zijn derde plaats ook de leiderstrui in het Ethias Jongerenklassement over. Robeet mag na zijn lange vlucht donderdag van start gaan in de Super 8 leiderstrui in het strijdlustklassement.

Philipsen looft zijn ploegmaats

“De ploeg leverde weer voortreffelijk werk om me in een goede positie naar de sprint te brengen”, reageerde Philipsen. “Jonas Rickaert was mijn laatste mannetje. Het is leuk om het dan af te maken.”

Philipsen won de etappe met aankomst in Ardooie ook al eens in 2020. “Het is altijd wel leuk hier te sprinten, juist omdat het redelijk technisch is. Veel werd er niet gewijzigd aan het parcours sinds 2020 dus wij kennen het hier wel al een beetje”, vervolgde Philipsen.

De Limburger is de eerste leider. Donderdag wacht een individuele tijdrit van 13,6 kilometer in Sluis. “Ik heb sinds de Tour niet meer op mijn tijdritfiets gezeten, dat is al een tijd. Ik verwacht niet veel van morgen, die leiderstrui behouden zal niet echt tot de mogelijkheden behoren. Maar een eerste doel is al binnen en dat was die eerste etappe trachten te winnen.”

Deel dit bericht