Pittige rit rond Durbuy kruidt Baloise Belgium Tour 2022

durbuy1904
Met een lastige rit in en rond Durbuy op de voorlaatste dag is ook de Ardennenetappe van de Baloise Belgium Tour 2022 ingevuld en ligt het volledige rittenschema vast. Een dag later, op zondag 19 juni, kennen we in Beringen de opvolger van Remco Evenepoel, die de voorbije twee edities won.

De vijfdaagse Baloise Belgium Tour start op woensdag 15 juni in het Oost-Vlaamse Merelbeke. Met die Grand Départ zet de gemeente zich opnieuw op de wielerkaart. Het is de ideale uitvalsbasis om richting Vlaamse Ardennen te rijden, waar de eerste rit eindigt in Maarkedal. Onderweg wacht de renners meteen een reeks nijdige hellingen met onder meer de Leberg en de Berendries. De finale bestaat uit vier rondjes rond Maarkedal van zowat 20 km met daarin telkens de Fortstraat, Ellestaat en Berg ten Houte. Vorig jaar zorgde de openingsrit met een gelijkaardige aankomst meteen voor vuurwerk en bleek die achteraf zelfs bepalend voor het eindklassement.

Daags nadien krijgt het peloton vlakke wegen onder de wielen tussen Beveren en Knokke-Heist. Daar wacht de voor de Baloise Belgium Tour traditionele aankomst op de Wandelaar, de duinenpuist wiens naam meestal oneer wordt aangedaan door de machtssprinters in de oplopende aankomst. Op vrijdag is het aan de tijdrijders: bijna 12 km tegen de klok in Scherpenheuvel-Zichem, met een mooie start in de schaduw van de abdij van Averbode.

Zaterdag is Durbuy dus het toneel van de koninginnenrit van deze Baloise Belgium Tour. De 175 km lange rit maakt vier identieke lussen rond het stadje met in totaal 24 beklimmingen, samen goed voor bijna 3000 hoogtemeters. Vooral de Petite Somme (5 km à 7% met stukken tot 15%) en de Muur van Durbuy, waar de finish ligt, zullen beslissen over winst of verlies en de posities in het klassement flink door elkaar schudden. ‘s Zondags vormt de Limburgse rit van Gingelom naar Beringen het slotakkoord van de Baloise Belgium Tour 2002.

MOOI VOLK

Er staat elk jaar mooi volk aan de start van de Baloise Belgium Tour en dus ook op de erelijst. Als we de eindwinnaars en ritwinnaars van de vooorbije jaren bekijken vallen klikende namen op als Evenepoel, Van Avermaet, Wellens, Van der Poel, Laporte, Ewan en Cavendish, om er maar enkele te noemen. Voor deze editie bevestigden al negen WorldTour ploegen hun deelname, waaronder Lotto-Soudal, Quick-Step Alpha Vinyl, Intermarché-Wanty-Gobert en Jumbo-Visma. Bij de Pro Continentale teams staan Alpecin- Fenix, Sport Vlaanderen-Baloise en Bingoal-Pauwels Sauzen zeker aan de start.

SPECIAL OLYMPICS-WEDSTRIJD

Golazo, organisator van de Baloise Belgium Tour, heeft zich geëngageerd om op meerdere evenementen ruimte te maken voor wedstrijden voor atleten van Special Olympics Belgium, de organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking. Op vrijdag (17 juni) zal in Scherpenheuvel-Zichem, voor de tijdrit, een wedstrijd voor SOB-atleten plaatsvinden op het parcours waar daarna de tijdrit gereden wordt.

RITTENSCHEMA BALOISE BELGIUM TOUR 2022:

Woensdag 15 juni: Merelbeke – Maarkedal 169,9 km
Donderdag 16 juni: Beveren – Knokke-Heist 178,9 km
Vrijdag 17 juni: Scherpenheuvel-Zichem (tijdrit) 11,8 km
Zaterdag 18 juni: Durbuy – Durbuy 175,2 km
Zondag 19 juni: Gingelom – Beringen 182,1 km

Deel dit bericht