Profs en recreanten staan op 1 mei samen aan de start van BK gravel in Turnhout, Greg Van Avermaet eerste grote naam

Belga
Belga

Op woensdag 1 mei vindt in Turnhout de tweede editie van het Belgisch kampioenschap gravel plaats. Profrenners en recreanten staan samen aan de start van dit open kampioenschap. Inschrijven kan vanaf nu. Voormalig olympisch kampioen Greg Van Avermaet heeft zijn deelname al bevestigd.

Het BK 2024 belooft een typische ‘American style’ gravelwedstrijd te worden met lange, vlakke en brede gravelstroken, rechttoe rechtaan, dwars door de Noorderkempen. Start en finish liggen op de Nieuwe Kaai in Turnhout. Het parcours is ongeveer 50 km lang. Afhankelijk van de categorie zullen de deelnemers één, twee of drie lussen voor de wielen geschoven krijgen.

Profrenners, recreanten, … Iedereen die over een gravelbike of mountainbike beschikt, kan deelnemen aan het BK. Iedereen start op een specifiek tijdstip per categorie volgens het principe van een massastart. Enkel renners met een competitievergunning komen in aanmerking voor een Belgische titel. Er zijn titels te winnen in verschillende leeftijdscategorieën. Leuk extraatje: elke laureaat krijgt automatisch een startbewijs voor het WK gravel op 5 en 6 oktober in Halle en Leuven, dwars door Nationaal Park Brabantse Wouden.

VAN AVERMAET START MET AMIBITIE

Met Greg Van Avermaet heeft een eerste grote naam zijn deelname aan het BK in Turnhout al bevestigd. “Ik speelde vorig jaar, toen ik bekendmaakte dat ik zou stoppen als profrenner, al met het idee om toch nog actief bezig te blijven”, aldus de olympische kampioen op de weg van Rio 2016 en winnaar van Parijs-Roubaix 2017. “Gravel past perfect in dat plaatje. Het is eens iets anders dan wat ik in het verleden gewend was. Het is iets luchtiger en in de natuur, ik kijk ernaar uit!” Het BK wordt geen eenmalig graveluitstapje voor Van Avermaet. De 38-jarige Oost-Vlaming zal ook een aantal buitenlandse gravelwedstrijden rijden en wil er ook graag bij zijn op de Houffa Gravel in Houffalize en op het WK gravel in eigen land. “Ik ben benieuwd hoever ik daar kan geraken.”

“TOPEVENT VOOR TURNHOUT”

Op het BK in Turnhout bepaalt elke deelnemer zelf zijn intensiteit, snelheid en doel. Voluit meestrijden voor goud en een WK-ticket of met een groepje vrienden relaxed meerijden op eigen tempo, het kan allemaal op 1 mei! Na hun rit kunnen de deelnemers en hun supporters nagenieten op een gezellige après-bike op de Nieuwe Kaai.

Turnhouts schepen van Sport Jan Van Otten: ”Op 1 mei laten we Turnhout bruisen van wielerpassie. Iedereen, deelnemer of supporter, profrenner en recreant, jong en oud, is van harte welkom om de groene schatten van onze stad te komen ontdekken. De tweede editie van het Belgisch kampioenschap gravel is een evenement met een bijzondere uitstraling én aantrekkingskracht voor eigen inwoners en bezoekers van de omringende regio. Wij zijn als stadsbestuur enorm trots dat Turnhout als gastlocatie het decor vormt voor dit belevingsvolle sporttreffen dat onze rol als centrumstad voor de ruime regio opnieuw bevestigt.”

Turnhouts burgemeester Paul Van Miert: “De wedstrijd is deze lente de nieuwste blikvanger in ons uitgebreide evenementenprogramma. Daarmee bieden we het jaar rond een brede waaier van activiteiten aan: van cultuurvoorstellingen over muziekoptredens tot verrassende formules in de natuur. Met het Belgisch kampioenschap gravel schakelen we dit voorjaar ook op sportief vlak nog enkele merkbare versnellingen hoger. We zijn enorm fier dat we hiermee onze stad zowel in het binnen- als buitenland verder op de kaart kunnen zetten. Dat zullen we trouwens doen met de lokale horecazaken, ondernemers, verenigingen en alle andere partners die samen met ons en de organisatoren hun schouders zullen zetten onder dit topevent voor Turnhout. We doen er alles om er een onvergetelijke dag van te maken voor deelnemers, supporters en iedereen die onze stad bezoekt.”

BELGIAN CYCLING EN GOLAZO SLAAN HANDEN IN ELKAAR

De eerste editie van het BK gravel vond vorig jaar plaats in Oud-Heverlee. Met Jasper Stuyven en Marthe Truyen kregen we meteen twee heel mooie namen op de erelijst. Wie worden hun opvolgers? De datum van het BK in Turnhout, 1 mei, is voor de eliterenners die van de weg komen alvast Ideaal om de benen op een alternatieve manier te testen, vlak na de voorjaarsklassiekers en vlak voor de grote rondes.

Tom Van Damme, voorzitter van Belgian Cycling: “Het eerste BK gravel was een schot in de roos! De combinatie van heel wat bekende namen en een mix aan competitierenners en amateurs maakten van dit event een succes. De sfeer rond het parcours en de aankomst was fantastisch, zoals het op een BK gravel moet zijn. We zijn ervan overtuigd dat ook het BK in Turnhout een voltreffer zal worden.”

Erwin Vervecken, off-road manager van organisator Golazo: “Na het grote succes van het eerste BK gravel in 2023 in Oud-Heverlee zoekt Golazo meer dan ooit de onverharde wegen op. Gravel is al lang geen hype meer. Gravel is een volwaardige, internationale discipline geworden. Daarom is gravel een belangrijk onderdeel in het Golazo-aanbod. Wij zijn de coördinator van de succesvolle UCI Gravel World Series, de organisator van vier gravelwedstrijden en van het WK gravel 2024 in eigen land, én we hebben een langetermijn-samenwerkingsakkoord met Belgian Cycling met betrekking tot de organisatie van het BK gravel.”

Deel dit bericht