Renewi Tour 2024: meest duurzame koers op maat van klassieke renners

Golazo
Golazo

De Renewi Tour gaat van 28 augustus tot 1 september op zoek naar een opvolger voor Tim Wellens. De enige WorldTour-rittenwedstrijd op Belgische en Nederlandse bodem is ook in 2024 op maat van de klassieke renners en streeft andermaal naar maximale duurzaamheid.

De Renewi Tour is deze zomer aan zijn 19de editie toe. De WorldTour-wedstrijd op Belgische en Nederlandse bodem werd in 2005 voor het eerst georganiseerd om de specialisten van het klassieke werk in het voorjaar de kans te geven om mee te strijden voor de eindzege in een rittenwedstrijd. Aan dat concept is bijna 20 jaar later nog niets veranderd.

Ook in 2024 zullen de klassieke renners een parcours voorgeschoteld krijgen waarin ze zich naar hartelust kunnen uitleven: de glooiende wegen tussen Riemst en Bilzen, sprintkansen in Ardooie en Aalter, een individuele tijdrit in Tessenderlo en uiteraard de passage door de Vlaamse Ardennen met aankomst in Geraardsbergen. De slotrit heeft in de voorbije jaren naam gemaakt en voor spektakel gezorgd met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg als bekendste scherprechters en de nijdige, maar prachtige aankomst op de Vesten.

In een zinderende laatste etappe snelde Matej Mohoric een jaar geleden naar de etappezege. Tim Wellens stelde op de kasseien van Geraardsbergen zijn eindzege veilig, Florian Vermeersch en Yves Lampaert vervolledigden het Belgische podium. Wellens is met drie eindzeges recordhouder, voor Edvald Boasson Hagen (2) en José Ivan Gutierrez (2).

DUURZAAMHEID EN INCLUSIE

Samen met het sportieve karakter van de wedstrijd blijft de Renewi Tour trouw aan het duurzaamheidsprincipe en de slogan ‘Samen streven we naar het properste & duurzaamste fietsevenement’. Vorig jaar was er al onder andere de introductie van waste zones voor het afval van de teams in het rennersdorp, het maximale gebruik van lokale leveranciers en bestaande gebouwen en de maximale inzet van digitale communicatie. Renewi zorgde er ook voor dat zoveel mogelijk afval, in en naast de wedstrijd, een nieuw leven kreeg.

Bekijk het duurzaamheidscharter van 2023 >>

Dit jaar gaat de Renewi Tour nog een stapje verder met een resem bijkomende duurzame initiatieven:

• Uitsluitend gebruik van elektrische wagens door de organisatie, met dank aan onze partner Volvo
• Uitsluitend gebruik van vaste of groene stroom
• Maximaal gebruik van LED-schermen
• Asfaltstickers aan de finish zullen gemaakt worden van duurzame materialen
• Gebruik van glas & porselein in de VIP-zones en gebalanceerd aanbod met gezonde en vegetarische opties
• Herbruikbare drinkflessen en waterkranen voor de crew

“Met deze twee editie van de Renewi Tour willen we het professioneel wielrennen verder verduurzamen door de ecologische voetafdruk van de koers te verminderen. Efficiënt en groen transport, evenals recyclage van ingezamelde afvalstromen spelen daarin een belangrijke rol”, legt Mark Thys uit, Managing Director Renewi België. “Samen met Golazo en al onze partners zetten we de Renewi Tour op de kaart als hét evenement dat sport en duurzaamheid verenigt.”

Ook op het vlak van inclusie en gelijkheid wil de Renewi Tour zijn steentje bijdragen. Zo zal er opnieuw een integratie zijn van de Special Olympics om deze sporters extra in de kijker te zetten. De Special Olympics atleten rijden hun eigen (ingekorte) tijdrit in Tessenderlo op donderdag. Verder volgt er nog een nauwere samenwerking met Safe Cycling om de veiligheid van de renners verder te optimaliseren.

PRAKTISCHE INFO RENEWI TOUR 2024:

Rittenschema:

• dinsdag 27 augustus: Ploegenpresentatie Riemst
• woensdag 28 augustus: Riemst – Bilzen
• donderdag 29 augustus: Tessenderlo (tijdrit)
• vrijdag 30 augustus: Blankenberge – Ardooie
• zaterdag 31 augustus: Oostburg – Aalter
• zondag 1 september: Menen – Geraardsbergen

Live op tv:

De Renewi Tour 2024 is live te volgen op Sporza, Tipik en Eurosport.

Deel dit bericht