Renewi Tour maakt duurzame voornemens concreet en kleurt ook letterlijk groen met Philipsen

Belga
Belga

Bij de bekendmaking van de nieuwe titelpartner en nieuwe naam voor de Renewi Tour beloofden Renewi en organisator Golazo een voorbeeldevenement te worden om het wielrennen structureel te verduurzamen. Die ambitie krijgt bovendien bijval zowel vanuit het peloton als van het bredere publiek. De Renewi Tour, de enige UCI WorldTour-rittenkoers in de Benelux van 23 tot 27 augustus, zal dus al meteen zichtbaar anders omgaan met afval. Ook op sportief vlak zal de Renewi Tour groen kleuren, letterlijk: Jasper Philipsen, de groenetruiwinnaar in de voorbije Tour de France, zal op 23 augustus aan de start staan in Blankenberge!

Golazo ondervroeg renners en omkadering over hun definitie van een afvalvrije en groenere koers. Teams hebben al langer zelf stappen gezet in verduurzaming en ze zien zelf nog heel wat mogelijkheden om dat proces samen met de organisatoren te versnellen. Met de nuttige feedback en ideeën uit de bevraging is Golazo aan de slag gegaan en heeft het tal van zaken opgepikt die al meteen in de editie van dit jaar zichtbaar worden.

Het gescheiden inzamelen en verwerken van het afval op de rennersbussen zal al een hele vooruitgang zijn. Hetzelfde gebeurt met het afval in de officiële ‘waste zones’ waar de renners in de koers verplicht gebruik van maken. Ook het inzamelen en verwerken van ander afval (kettingen, banden, …) wordt een prioriteit. De organisatie zal het transport drastisch verminderen door minder tenten te plaatsen (en meer gebruik te maken van bestaande gebouwen) en door met zoveel mogelijk lokale leveranciers te werken. Visibiliteitsmateriaal zal herbruikt of gerecycleerd worden en gebruik van papier wordt tot het minimum beperkt. Voor alles wat met leveranciers te maken heeft, kon Golazo een beroep doen op het breed netwerk en de expertise van Renewi.

In de volgkaravaan rijden uitsluitend elektrische en hybride wagens en er worden nog amper generatoren gebruikt (of op biobrandstof als het niet anders kan). Bij de catering voor zowel VIP’s als publiek wordt zo min mogelijk met plastiek gewerkt en uiteraard met herbruikbare bekers of glas. De fiets wordt gepromoot als vervoermiddel om naar de koers te komen, net als het openbaar vervoer. De Renewi Tour maakt een ecocharter voor het publiek dat ter plaatse via de schermen getoond wordt.

Maatschappelijk draagvlak

Het grote publiek is zeker ook ontvankelijk voor het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van de koers. Renewi liet een studie uitvoeren bij duizend Belgen waaruit blijkt dat meer dan de helft van alle ondervraagden het een belangrijk thema vindt om op in te zetten, met afvalproductie en -verwerking als topprioriteit. Daarna volgen de invloed op de natuurlijke omgeving, de impact van het vervoer en de energieconsumptie als werkpunten.

“Zelf ben ik reeds sinds mijn jeugd gepassioneerd bezoeker van wielerwedstrijden. Helaas weten we ook dat grote evenementen vaak een behoorlijk berg rommel achterlaten. De sleutel ligt hem erin het afval niet als afval te aanzien, maar als recycleerbare materialen, met een bepaalde waarde. Samen met Golazo delen we de visie dat we deze waarde ook binnen grote sportevenementen kunnen halen. Dit is een mooie uitdaging die we samen willen oppakken en we zijn blij om te zien dat dit zijn weerklank vindt bij zowel het grote publiek als de renners”, aldus Mark Thys, Directeur Renewi België. “Onze ambitie is om van deze ronde het meest ecologische evenement van de UCI-kalender te maken, door zoveel mogelijk materialen te sorteren, op te halen én ze een nieuw leven te geven. Als we in staat zijn Playmobil te maken van onze koelkasten, stel je voor wat er allemaal niet met een drinkbus kan!”

Jasper Philipsen eerste grote naam

De Renewi Tour start dit jaar met een ploegenpresentatie op dinsdag 22 augustus in Knokke-Heist en eindigt op zondag 27 augustus in Bilzen. De traditionele koninginnenetappe met aankomst op de Vesten van Geraardsbergen wordt dit jaar uitzonderlijk op vrijdag gereden omwille van de ‘Processie van Plaisance’. Alle 18 UCI WorldTeams zullen deelnemen aan de Renewi Tour, wat maakt dat het deelnemersveld van topkwaliteit zal zijn!

Zo zal de strafste sprinter van de afgelopen Ronde van Frankrijk, Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), present tekenen. De ‘Vlam van Ham’ won vier ritten én het puntenklassement in de Tour de France, is zondag één van de Belgische kopmannen op het WK in Glasgow én wil nadien ook erg graag zijn snelle benen tonen in de Renewi Tour.

Rittenschema Renewi Tour:
• 22/8: ploegenpresentatie Knokke-Heist
• 23/8: Blankenberge – Ardooie
• 24/8: Sluis (Nederland): individuele tijdrit
• 25/8: Aalter – Geraardsbergen
• 26/8: Beringen – Peer
• 27/8: Riemst – Bilzen

Deel dit bericht