Renewi Tour pakt uit met topdeelnemersveld en Groene Kilometer

Golazo
Golazo

De Renewi Tour, de enige UCI WorldTour-rittenkoers in de Benelux, start woensdag met een vlakke rit van Blankenberge naar Ardooie. Een tijdrit in het Nederlandse Sluis daags nadien zal het klassement grondig door elkaar schudden en daar kunnen ook de koninginnenrit naar Geraardsbergen en de geaccidenteerde slotetappe in Limburg voor zorgen. Maar ook de bonificaties aan de meet en onderweg – in de zogenaamde Groene Kilometer – zullen voor extra spankracht zorgen en het topdeelnemersveld op scherp zetten.

De Groene Kilometer is de opvolger van de Gouden Kilometer. In elke rit in lijn is er in volle finale een driedubbele tussensprint. Binnen een kilometer wordt er drie keer gesprint voor bonificaties: de winnaar krijgt 3 bonificatieseconden, de tweede 2 seconden en de derde 1 seconde. In totaal kan iemand binnen de Groene Kilometer dus zomaar even 9 boniseconden verzamelen. Ook aan de finish zijn er in elke rit in lijn seconden voor het algemeen klassement te verdienen: 10 voor de ritwinnaar, 6 voor de tweede en 4 voor de derde. De naamsverandering van Gouden naar Groene Kilometer is een knipoog naar de ambitie van de Renewi Tour om het meest groene event op de wielerkalender te worden.

De Renewi Tour wil een voorbeeldevenement worden om het wielrennen structureel te verduurzamen. Zo zal het gescheiden inzamelen en verwerken van het afval op de rennersbussen dit jaar een hele vooruitgang zijn. Hetzelfde gebeurt met het afval in de officiële ‘recycle zones’ waar de renners in de koers verplicht gebruik van maken. Ook het inzamelen en verwerken van ander afval (kettingen, banden, …) wordt een prioriteit. Voorts zal de organisatie het transport drastisch verminderen door minder tenten te plaatsen en meer gebruik te maken van bestaande infrastructuur, wordt er zoveel mogelijk met lokale leveranciers gewerkt, zal de wedstrijdkaravaan uitsluitend bestaan uit elektrische en hybride wagens en wordt er afbreekbare verf gebruikt in plaats van asfaltstickers. En dat is nog maar een greep uit alle groene initiatieven.

Wie groen zegt, zegt ook Jasper Philipsen. De groenetruiwinnaar in de voorbije Ronde van Frankrijk wordt de komende dagen dé te kloppen man als het op sprinten aankomt in de Renewi Tour. Maar aan uitdagers geen gebrek: Jordi Meeus, Tim Merlier, Arnaud De Lie, Olav Kooij, Dylan Groenewegen, Elia Viviani, Giacomo Nizzolo, Jonathan Milan, Arnaud Démare, Sam Welsford, … Voorts is het uitkijken naar sterke mannen en klasbakken als Matej Mohoric, Kasper Asgreen, Yves Lampaert, Greg Van Avermaet, Jasper Stuyven, Tim Wellens, Matteo Trentin, Marc Hirschi, Michal Kwiatkowski en Mikkel Bjerg en naar jonge supertalenten als Joshua Tarling en Thibau Nys. Bekijk hier de volledige startlijst >>

De Renewi Tour start woensdag met een sprintersetappe van Blankenberge naar Ardooie. Donderdag is er een tijdrit van 13,6 km in Sluis, de enige rit op Nederlandse bodem. Op vrijdag rijden de renners van Aalter naar Geraardsbergen met in de aanloop de Edelareberg, de Leberg, de Berendries en Tenbosse en op de lokale omloop de Muur van Geraardsbergen, de Bosberg, de Onkerzele Berg en de Denderoordstraat, alvorens te finishen op de Vesten. De beslissing over de eindzege valt in het slotweekend in Limburg, met op zaterdag een rit van Beringen naar Peer en op zondag een geaccidenteerde etappe van Riemst naar Bilzen met de Côte de Hallembaye, de Côte de Wonck – allebei in de provincie Luik – de Slingerberg en de Keiberg. Bekijk hier het parcours van alle riten in detail >>

Deel dit bericht