Stefan Bissegger dendert naar winst in tijdrit en neemt leiderstrui over

bisseggertt
Stefan Bissegger heeft op indrukwekkende wijze de individuele tijdrit in en ronde Lelystad op zijn naam geschreven. De Zwitser van EF Education-Nippo was over de chrono van 11.1 km vijftien seconden sneller dan Edoardo Affini en neemt de leiderstrui over van Tim Merlier.

Na de openingsetappe in Friesland streek het peloton op de tweede dag van de Benelux Tour in Lelystad neer voor een individuele tijdrit van 11.1 km in en rond Lelystad, een stad die vijftig jaar geleden gewonnen is op de zee.

Het parcours in Lelystad was er eentje voor de specialisten: lange rechte stroken, slechts zes bochten en twee technische U-turns. Het spel van de wind – recht in het gezicht in het eerste deel, hard blazend in de rug na het keerpunt – deed de rest.

De Amerikaan Brandon McNulty zette aan de finish de eerste richttijd neer (12:39.27), maar moest finaal tevreden zijn met een tiende plaats. Toch duurde het ruim een uur voor iemand McNulty uit de hot seat wist te verdringen. Langeveld en Van Emden kwamen in de buurt, maar beten hun tanden stuk op de eindtijd van de Amerikaan.

Ook Remco Evenepoel beet in het zand. De kopman van Deceuninck-Quick Step voelde zich wat ziekjes en zou pas 18e worden.

AFFINI ZET NIEUWE MAATSTAF, BISSEGGER VERPULVERT TOPTIJD

Het was Edoardo Affini die de nieuwe maatstaf zette. De hardrijder van Jumbo-Visma verpulverde de toptijd van McNulty met zestien seconden. De Italiaan zag Tom Dumoulin en Soren Kragh Andersen – de winnaar van de tijdrit vorig jaar – hun tanden stukbijten en kon even dromen van de dagzege.

Stefan Bissegger doorprikte echter de Italiaanse droom. De Zwitser pitste er nog eens vijftien seconden vanaf en klokte af in 12:08.73, goed voor een gemiddelde van net geen 55 km per uur.

Met Stefan Küng en Kasper Asgreen dienden er zich in het slot nog twee specialisten aan, maar voor de Europese en Deense kampioen was de toptijd van Bissegger te hoog gegrepen. Küng veroverde nog net een plaatsje op het dagpodium (3e), Asgreen moest tevreden zijn met de vierde plaats.

In het algemeen klassement neemt Bissegger de leidersplaats over van Tim Merlier, die zijn tijdrit in de leiderstrui als 53e beëindigde. Asgreen en Küng volgen in de tussenstand op 19 seconden.

Deel dit bericht