TFL werken mee aan internationaal hartonderzoek Pro@Heart

IMG28462
Donderdag gingen alle 12 renners en rensters van Telenet Fidea Lions op hartonderzoek in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Onze ploeg werkt op die manier mee aan de Pro@Heart studie (Prospective Athlete's Heart Study), een grootschalig internationaal onderzoek over de langdurige gezondheid van atleten.

Jan Mathieu (ploegdokter):

“Twee jaar geleden heb ik het idee om mee te werken aan dit onderzoek aangebracht bij de ploegleiding van Telenet Fidea Lions. Zij stonden van in het begin volledig achter dit idee. We hebben in de wielerwereld al veel te vaak te kampen gehad met hartproblemen en de gevolgen daarvan.”

“Het unieke aspect aan deze studie is het feit dat het om een langetermijnstudie van topsporters gaat. Twintig jaar lang zullen onze renners om de twee jaar onderzocht worden aan het hart.”

“Een team onder leiding van dokter Lieven Herbots voert de onderzoeken bij onze renners uit in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. In 2017 vonden de eerste onderzoeken van onze atleten plaats. Ook wanneer ze gestopt zijn met topsport op het hoogste niveau zullen ze nog langskomen. Op die manier krijgen de onderzoekers een goed beeld van het effect van topsport op de werking van het hart.”

“Voor mij als ploegdokter is het belangrijk om aan deze studie bij te dragen omwille van twee redenen. Ten eerste onderzoeken ze of de renners niet met cardiale problemen kampen. Veldrijden is een zwaar belastende sport voor het hart. Ten tweede kunnen we dus op deze manier nauwkeurig nagaan welke veranderingen aan het hart plaatsvinden in de loop van een rennerscarrière. We kunnen alles nauwkeurig opvolgen en meteen ingrijpen indien nodig.”

“Onze renners ondergaan ook steeds een MRI-scan van het hart. Die scan is niet verplicht door de UCI, maar laat toe om littekens op het hart te detecteren. Dat laat toe om mogelijke oorzaken van hartritmestoornissen vroegtijdig op te sporen.”

Deel dit bericht