Van Aert kraait victorie in Ronse

CYCLOCROSS BERENCROSS MEULEBEKE
Wout van Aert heeft zondag de eerste manche in de DVV Verzekeringen Trofee gewonnen. Van Aert haalde het in Ronse voor Jens Adams en Michael Vanthourenhout.

De regerende wereldkampioen profiteerde op iets meer dan twee ronden van het einde van materiaalpech voor Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon). De Nederlandse kampioen reed sinds halverwege cross solo aan de leiding en leek zo op weg naar een derde overwinning op rij, maar de Nederlander trapte bij een beklimming een van zijn pedalen over waardoor hij te voet verder moest naar de materiaalpost.

Van der Poel verloor zo kostbare tijd en zag Van Aert naar zijn tweede zege op rij snellen in Ronse. Aan de streep had de wereldkampioen een voorsprong van 29 seconden op Jens Adams, Michael Vanthourenhout mocht als derde mee het podium op. Van der Poel moest uiteindelijk vrede nemen met de vierde plaats, Kevin Pauwels vervolledigde de top vijf.

Voor Van Aert was het de vierde zege van het seizoen, na de veldrit in Geraardsbergen en de Wereldbekermanches in Las Vegas en Iowa City. In het tijdsklassement van de DVV Trofee is hij logischerwijs ook de eerste leider. Voor de tweede manche van het seizoen in de DVV Verzekeringen Trofee is het wachten tot begin november. Op Allerheiligen wordt er dan op de Koppenberg in Oudenaarde gestreden voor de overwinning.

Het startschot in Ronse werd zondag een kwartier later gegeven omdat veldrijdster Eva Maria Palm aan de aankomstlijn verzorgd werd. Palm diende afgevoerd te worden en een ambulance versperde de omloop. Nadien werd er groen licht gegeven en zette Tom Meeusen meteen de tred. Hij dook als eerste het veld in, achternagezeten door Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. Deze drie zonderden zich zelfs even af van de rest. Het was Van Aert die in de tweede ronde de vijftien bonificatieseconden meegraaide. Michael Vanhourenhout pakte daar tien seconden en Tom Meeusen vijf.

Nederlands kampioen Mathieu van der Poel zette de achtervolging op de drie in en toen Wout van Aert even voet aan grond moest zetten om zijn ketting weer op de goede plaats te leggen smolt alles voorin samen. Zo kregen we een omvangrijke kopgroep op het snelle parcours. Voor Van der Poel en Michael Vanthourenhout ging het allemaal te traag en zij trokken dan ook ten aanval. Van Aert kreeg opnieuw af te rekenen met problemen met de ketting en verloor zo opnieuw heel kostbare tijd. Op zes ronden van het einde reden Michael Vanthourenhout en Van der Poel twintig seconden voor een groepje met Klaas Vantornout, Jens Adams, Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Toon Aerts, Gianni Vermeersch en de Nederlanders Lars van der Haar met Corné van Kessel. Wout van Aert volgde toen op een halve minuut.

Met nog vijf ronden voor de boeg ontdeed Mathieu van der Poel zich van zijn enige metgezel. Vanthourenhout werd ingelopen door een groepje met Van Aert, Pauwels, Adams en Van der Haar. Het beukwerk van Wout van Aert zorgde ervoor dat de achtervolgende groep uit elkaar spatte. Enkel Michael Vanthourenhout en Jens Adams konden het tempo van Van Aert aan. Van der Poel leek voorin op weg naar een vlotte zege, totdat hij een van zijn pedalen over trapte. Van Aert profiteerde vervolgens optimaal om naar de zege te rijden.

Deel dit bericht