Van der Poel wint na inhaalrace, Van Aert vijfde bij rentree

vdp2712
Mathieu Van der Poel heeft voor het derde jaar op rij de Azencross in Loenhout gewonnen. De wereldkampioen haalde het in de vijfde manche van de DVV Verzekeringen Trofee voor Eli Iserbyt, Corné Van Kessel, Tim Merlier en de wederoptredende Wout Van Aert.

Van Aert stond voor het eerst sinds zijn verschrikkelijke valpartij in de Ronde van Frankrijk in juli aan de start van een wedstrijd. De Kempenaar had er duidelijk zin in, want hij was al snelste weg en dook als eerste het veld in. Die koppositie moest hij afstaan toen hij op de balkjes voor zekerheid koos en van de fiets stapte terwijl zijn concurrenten in het zadel bleven en met de fiets erover wipten.

Ook Mathieu Van der Poel was goed weg, maar bij de eerste passage over de brug vloog de topfavoriet over zijn stuur. “Ik heb mij verkeken op een zandzakje dat voor de brug lag”, legde hij na afloop uit. Van der Poel moest het hele deelnemersveld laten passeren vooraleer hij zijn fiets kon oprapen. 40 seconden duurde zijn oponthoud.

Een hopeloze achtervolgingsrace? Niet voor Mathieu Van der Poel. Ronde per ronde knabbelde hij gezwind aan zijn achterstand op de kop van de koers, die bestond uit Eli Iserbyt en Corné Van Kessel. Toen Iserbyt achterom keek en Van der Poel zag naderen, stak de West-Vlaming nog een tandje bij. Van Kessel moest de rol lossen.

Maar Van der Poel afhouden lukte Iserbyt niet. In de voorlaatste ronde zat de achtervolgingsrace van Van der Poel erop. De Nederlander ging op en over Iserbyt en kon aan een ‘uitbouwrace’ beginnen. Aanvankelijk kon Iserbyt de kloof nog beperken tot een handvol seconden, maar finaal was er geen kruid gewassen tegen VDP, die zich in de slotronde nog een klein stuurfoutje in een modderstrook kon veroorloven.

Aan de meet had Van der Poel 8 seconden voorsprong op Iserbyt, die na het forfait van Toon Aerts (met zijn in Namen opgelopen dubbele ribbreuk besliste Aerts niet te starten in Loenhout, nvdr) steviger leider wordt in het klassement van de DVV Verzekeringen Trofee. Van der Poel staat nu tweede in het klassement op 4:30 van Iserbyt.

Corné Van Kessel vervolledigde het podium in Loenhout, op 52 seconden van Van der Poel. In de sprint om de vierde plaats was Belgisch wegkampioen Tim Merlier sneller dan Wout Van Aert, die met een vijfde plaats van een meer dan geslaagde comeback mag spreken. Tom Meeusen, Michael Vanthourenhout, Wietse Bosmans, Jim Aernouts en Lars Van der Haar maakten de top-10 vol.

Op 1 januari staat de volgende manche van de DVV Verzekeringen Trofee op het programma: de GP Sven Nys in Baal. Daarna volgen nog de Brussels Universities Cyclocross (5 januari) en de Krawatencross in Lille (8 februari).

Deel dit bericht