20ste editie DHL Ekiden brengt zaterdag meer dan 5000 lopers op de been in Brussel

Golazo
Golazo

Het Koning Boudewijnstadion en het Park van Laken zijn zaterdag het decor voor de 20ste editie van de DHL Ekiden, de grootste aflossingsmarathon van het land en een van de grootste ter wereld. 860 teams hebben zich ingeschreven voor de DHL Ekiden. Dat wil zeggen dat meer dan 5000 lopers zaterdag hun beste beentje zullen voorzetten in Brussel.

Elk team in de ekiden bestaat uit zes lopers. Samen overbruggen zij de marathonafstand. De eerste, de derde en de vijfde loper leggen 5 km af, de tweede en de vierde 10 km en de slotloper neemt de resterende 7,195 km voor zijn rekening. Alle aflossingen vinden plaats in het Koning Boudewijnstadion, het parcours slingert door het aanpalende Park van Laken.

Aflossen gebeurt niet met een klassiek estafettestokje, maar met een speciaal lint. Deze zogenaamde ‘tasuki’ hangt – voor wie het volgens de regels van de kunst wil doen – van de schouder, schuin over de borst, naar de heup. ‘Ekiden’ en ‘tasuki’ zijn Japanse woorden; deze atletiektak is dan ook in Japan ontstaan. ‘Eki’ betekent ‘station’ en ‘den’ betekent ‘wissel’.

Voor de deelnemende atletiekclubs staat zaterdag de Belgische titel in de aflossingsmarathon op het spel. Bij de mannen start CABW, met onder andere Ismael Debjani en Dorian Boulvin, als topfavoriet en wordt AC Pegasus Londerzeel wellicht de grootste uitdager. Bij de vrouwen zijn alle ogen gericht op het ijzersterke team van Royal Excelsior Sports Club Bruxelles, onder aanvoering van Jana Van Lent.

De DHL Ekiden is uiteraard ook een fantastische teambuildingactiviteit. Onder de 860 deelnemende teams zijn er dan ook heel wat bedrijventeams, maar evengoed familieploegjes of vriendenteams. De sportieve uitdaging, samen plezier maken en teamspirit staan voorop.

Een vereniging die elk jaar trouw op post is, is Tous à Bord. Deze organisatie zet zich in voor mensen met een fysieke beperking. Alle lopers van Tous à Bord, dat met twee teams zal aantreden op de DHL Ekiden, duwen zaterdag een buggy voort. Ook heel wat atleten van Special Olympics zakken zaterdag af naar het Koning Boudewijnstadion.

Voorafgaand aan de aflossingsmarathon vindt er in en om het Koning Boudewijnstadion ook nog de Persil Kids Run plaats. Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen zich uitleven op een parcours van 1 km. De start van de Kids Run wordt om 12u gegeven, om 13u weerklinkt het startsein voor de eerste lopers van de DHL Ekiden.

Deel dit bericht