EnergyVision CrossCup-seizoen trekt zich zondag op gang met Relays in Berlare

Fotospecial-SISK-037

We zijn halverwege oktober en de veldlopers staan te popelen om weer het veld in te duiken. Dit weekend wordt in Berlare de 43ste jaargang van de EnergyVision CrossCup op gang geschoten. De traditionele estafettes en een mooi deelnemersveld zijn de perfecte ingrediënten van een boeiende seizoensopener zondag.

De formule van de Relays in Berlare is doodsimpel: teams van drie atleten verdelen zes rondjes onder elkaar. De eerste loper legt één keer 1500m af, de nummer twee krijgt de lus twee keer voor de kiezen en de slotloper stormt drie rondes lang doorheen het provinciaal domein Nieuwdonk.

De seizoensopener in Berlare belooft alvast boeiend te worden met een sterk en competitief deelnemersveld. Van het winnende trio van vorig jaar – Charlotte Van Laethem, Annelies Nijssen en Marie Bilo – komt alleen Bilo dit keer in actie. Ze zal als slotloopster het stokje doorkrijgen van haar tweelingzus Laure. 400m hordespecialiste Ilana Hanssens is hun joker voor de eerste beurt.

De topfavoriet komt zondag echter uit Lokeren, waar AVLO met Lisa Rooms én Eline Dalemans op twee toppers rekent. De concurrentie zal weliswaar niet min zijn, want Belgisch kampioene op de lange cross Chloé Herbiet is ook van de partij. Zij neemt een jong WACO-ensemble bij de hand. Mariska Parewyck steekt haar neus aan het venster van het iets langere werk en neemt voor EA de 4,5 km op zich. Herentals kan met Sofie Van Accom en Fien Paulussen twee deelneemsters van het EK in Brussel opstellen.

Charlotte Penneman bundelt op haar beurt de krachten met Julie Voet. Looise (met Nina Van Pelt, Lana Ryckaert en Hannah Enkels) en ACME (met Nel Vanopstal, Axana Schaeverbeke en Jenka Wittevrongel) vaardigen sterke drietallen af in de breedte. Roxane Cleppe, die recent nog goed was voor formidabele chrono’s op de weg, kon de lokroep van het veld niet weerstaan. Er is ook nog transfernieuws, want de eindwinnares van het korte crossklassement van vorig jaar – Charlotte Van Hese – verdedigt voor het eerst de kleuren van Lyra-Lierse. Victoria Warpy maakte ook een overstap en mag vanaf heden een DCLA-tenue aantrekken.

Rock’n Run mét talisman

Bij de mannen is de titelverdediger nog wat aangesterkt uit de zomer gekomen. Rock’n’Run triomfeerde vorig jaar dankzij Maxime Delvoie, Ziad Audah en Antoine Senard. Toen moesten ze hun talisman nog missen, maar olympiër Ruben Querinjean maakt nu zijn herintrede in de ploeg van Thomas Vandormael. Als ze erin slagen de overwinning binnen te halen, zitten zijn mannen al aan drie op een rij.

Lyra-Lierse werd vorige keer derde en wil ook nu voorin meespelen. Lander Vermeulen neemt de eerste beurt voor zijn rekening en legt zijn lot daarna in handen van Ward Leunckens en Nicolaï Saké. Michael Somers loopt intussen al twee jaar voor CABW en maakt in Berlare zijn wederoptreden na zijn 22ste plaats in de olympische marathon.

Marco Vanderpoorten, Yorick Van de Kerkhove, Tim Van de Velde en Robbe Theeuwes nemen respectievelijk Hamme, Roba, Duffel en Looise op sleeptouw. Bij Racing Gent stellen ze Lennert Dewulf en Jennen Mortier op voor de eerste helft, waarna Robbe Camphens het stokje moet zien binnen te brengen. Vorig seizoen zegevierde Guillaume Grimard in het eindklassement van de EnergyVision CrossCup. De DCLA-atleet begint aan de verdediging van zijn kroon met Kobe Hermans en Lode Van Tente aan zijn zijde.  

De vrouwen beginnen om 13u30 aan hun EnergyVision Crosscup-seizoen, om 14u10 is het aan de mannen.

Deel dit bericht